Jahňacia polievka so zeleninou je výborným príkladom jedla, ktoré skvele zohrieva a zároveň poskytuje bohatý príjem živín. Tento recept, plný šťavnatého jahňacieho mäsa a pestrej palety zeleniny, je obľúbený v mnohých kuchyniach sveta. Jahňacina pridáva do polievky hlbokú chuť, zatiaľ čo zelenina ju obohacuje o vitamíny a sviežosť. Ideálna na chladné večery, táto polievka je aj vynikajúcim spôsobom, ako zútulniť akýkoľvek deň.
Ingrediencie
- 500 g jahňaciny, nakrájanej na kocky
- 1 liter jahňacieho vývaru
- 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na kolieska
- 1 pór, nakrájaný na kolieska
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvý tymián alebo petržlen
Postup
- Príprava a varenie jahňaciny: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte kocky jahňaciny a opečte ich zo všetkých strán, kým mäso nezačne hnednúť. Tento krok pomáha uzamknúť chute mäsa.
- Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky, pór a rozmarín. Opražte spolu niekoľko minút. Následne zalejte všetko jahňacím vývarom, pridajte soľ a korenie podľa chuti a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte polievku pomaly variť asi 1 hodinu alebo kým mäso a zemiaky nie sú úplne mäkké.
Podávajte teplú, ozdobenú čerstvým tymiánom alebo petržlenom. Táto sýta a voňavá jahňacia polievka so zeleninou je perfektným spôsobom, ako sa zohriať a zároveň si vychutnať skvelé chute. Je to pokrm, ktorý poteší každého milovníka tradičných a výživných jedál.