Zdravé zemiakové placky sú vynikajúcou alternatívou k tradičným receptom, ktoré zvyčajne obsahujú veľa oleja a tuku. Tieto placky sú pripravené s minimálnym množstvom tuku, čo ich robí ideálnou voľbou pre zdravú stravu. Zemiaky, bohaté na vitamín C a draslík, sú základom týchto platiek, ktoré sú vylepšené prídavkom cibule a byliniek pre zvýšenie chuti. Tento recept je rýchly a jednoduchý na prípravu a placky sú skvelé ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako chutná maškrta na párty.
Ingrediencie
- 4 stredne veľké zemiaky, olúpané
- 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky celozrnnej múky
- 1 vajce (pre vegánsku verziu použite ľanové semienko namočené vo vode)
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- Olej na vyprážanie (použite olivový alebo kokosový olej pre zdravšiu voľbu)
Postup
- Príprava zemiakov: Zemiaky nastrúhajte na jemno, použite strúhadlo alebo kuchynský robot. Zemiakovú hmotu dôkladne zabalte do čistej utierky a vymačkajte z nej čo najviac vody. Tým sa zabezpečí, že placky budú po upečení chrumkavé.
- Príprava zmesi pre placky: Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, nakrájanú cibuľu, cesnak, celozrnnú múku, vajce (alebo ľanové semienko), soľ, čierne korenie a tymián. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili a vytvorili kompaktnú hmotu.
- Pečenie platiek: Na panvici zohrejte malé množstvo oleja. Na panvicu pomocou lyžice kladte malé množstvo zemiakovej zmesi a roztlačte ju na placku. Smažte na strednom ohni z každej strany približne 3-4 minúty, alebo kým placky nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Opečené placky odkladajte na papierové utierky, aby sa odstránil prebytočný olej.
Podávajte teplé ako súčasť hlavného jedla alebo s rôznymi omáčkami na ponorenie. Tieto zdravé zemiakové placky sú skvelým spôsobom, ako vychutnať klasickú pochúťku v zdravšom vydaní.