Zemiaková polievka s hubami alebo klobásou je sýta a lahodná, ideálna pre chladné dni. Tento recept spája krémovosť zemiakov s bohatou chuťou údenej klobásy a zemitosťou húb, čo vytvára pohodlné jedlo, ktoré je plné chuti a textúr. Je to jednoduchý spôsob, ako pripraviť uspokojujúcu polievku, ktorá poteší celú rodinu. Svojou jednoduchosťou a dostupnosťou ingrediencií je ideálna na každodenné varenie.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 200 g údenej klobásy, nakrájanej na kolieska
- 300 g čerstvých alebo sušených húb (napr. šampiňóny alebo hríby), nakrájaných
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvý petržlen alebo pažítka
Postup
- Príprava základnej zmesi: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nebude priehľadná a mäkká. Pridajte klobásu a restujte ďalšie 3 minúty, kým sa klobása ľahko nezapečie. Následne pridajte huby a varíte, kým voda z húb nevyprchá.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a nechajte prísady variť pod pokrievkou na miernom ohni približne 20 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. S použitím ponorného mixéra čiastočne rozmixujte polievku, aby zostala čiastočne hrubá. Pridajte smotanu, dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľu prehriať. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Podávajte horúcu, posypanú nasekaným petržlenom alebo pažítkou. Táto zemiaková polievka s hubami a klobásou je nielen chutná, ale aj uspokojujúca, čo ju robí perfektnou voľbou pre rodinný obed alebo večeru.