Objavte potešenie v každom súste s touto domácou orechovou štrúdľou s medom, ktorá je bohatou symfóniou chutí. Tento tradičný sladký pokrm vyniká kombináciou mletých orechov a prirodzenej sladkosti medu, obohatené o jemnú arómu škorice. Ideálny ako sladký zakončenie rodinných stretnutí alebo ako sladký pôžitok k popoludňajšej káve, tento dezert je nielen chutný, ale aj vizuálne lákavý.
Ingrediencie
- Pre náplň:
- 300 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
- 100 g medu
- 50 g cukru
- 50 ml vody
- 1 ČL mletej škorice
- Pre cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 50 ml vlažnej vody
- Štipka soli
- 2 PL oleja
- Múka na posypanie pracovnej plochy
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, soľ, vajce, olej a vlažnú vodu. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nelepí na rukách. Cesto zakryte a nechajte odpočívať asi 30 minút.
- Príprava náplne a formovanie štrúdle: V malom hrnci zmiešajte vodu, cukor a med. Priveďte k varu a nechajte zmes zhruba 5 minút vrieť, aby sa trochu zredukovala. Potom odstavte z ohňa a primiešajte mleté orechy a škoricu. Nechajte zmes vychladnúť. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na tenký plát, rozotrite na ňom pripravenú orechovú náplň, pričom nechajte okraje voľné asi 2 cm. Cesto opatrne zrolujte a konce pevne zatvorte, aby z neho náplň nevytekala.
- Pečenie: Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 30-35 minút, kým štrúdľa nie je zlatistá a chrumkavá.
Podávajte teplú alebo vychladenú, ideálne posypanú práškovým cukrom alebo podávanú so šľahačkou. Táto štrúdľa je perfektnou sladkou lahôdkou, ktorá poteší každého, kto ocení spojenie orechov a medu v jednom dokonalom dezerte.