Zahaľte sa do vôní jesene s touto rozkošnou slivkovou štrúdlou, ktorá spája sladkú chuť zrelých sliviek a aromatickú škoricu v neodolateľnom krehkom ceste. Tento dezert je ideálny pre chvíle, keď si chcete vychutnať teplé ovocné potešenie. Slivková štrúdľa je perfektným sprievodcom k popoludňajšej káve alebo ako sladká bodka na konci rodinného obeda. Jeho jednoduchosť a bohatá chuť zaujme na prvý súst.
Ingrediencie
- Pre náplň:
- 600 g sliviek, vykôstkovaných a nakrájaných na kúsky
- 100 g cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL kukuričného škrobu
- Pre cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 50 ml vlažnej vody
- Štipka soli
- 2 PL oleja
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, soľ, vajce, olej a vlažnú vodu. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nelepí na rukách. Cesto zakryte a nechajte odpočívať asi 30 minút.
- Príprava náplne a formovanie štrúdle: V inom hrnci zmiešajte slivky, cukor, škoricu a kukuričný škrob, aby boli slivky rovnomerne obalené v zmesi. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na tenký plát. Rozotrite slivkovú zmes rovnomerne na ceste, pričom nechajte okraje cesta voľné asi 2 cm. Cesto opatrne zrolujte a konce pevne zatvorte, aby z neho náplň nevytekala.
- Pečenie: Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40-45 minút, kým štrúdľa nie je zlatistá a chrumkavá.
Podávajte slivkovú štrúdľu teplú alebo vychladenú, posypanú práškovým cukrom alebo podávanú s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Tento dezert je ideálny spôsob, ako si vychutnať jesenné ovocie v sladkej a potešujúcej forme.