Sumček africký na pare s bylinkovou krémovou omáčkou je vynikajúci spôsob, ako pripraviť túto populárnu rybu. Parné varenie zachováva jemnú textúru a chuť sumčeka, zatiaľ čo bylinková krémová omáčka dodáva jedlu bohatosť a hĺbku. Tento recept je ideálny pre milovníkov rybích jedál, ktorí hľadajú zdravú, ale gurmánsku možnosť na obed alebo večeru.
Ingrediencie
- Na rybu:
- 4 filety sumčeka afrického (asi 200 g každá)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 ČL olivového oleja
- Na bylinkovú krémovú omáčku:
- 200 ml smotany na varenie
- 1 ČL nasekaného čerstvého kôpru
- 1 ČL nasekaného čerstvého petržlenu
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 1 malá šalotka, nadrobno nakrájaná
- 2 PL bieleho vína
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Príprava ryby: Filety sumčeka afrického umyte, osušte a jemne potrite olivovým olejom. Osolte a okoreňte podľa chuti. Pripravte parný hrniec alebo použite parný nástavec nad hrncom s vriacou vodou. Rybu vložte do parného hrnca a varte na pare približne 10-12 minút alebo kým ryba nie je plne uvarená a ľahko sa rozpadá.
- Príprava bylinkovej krémovej omáčky: V malom hrnci na stredne nízkej teplote rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte šalotku do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte. Zalijte bielym vínom a nechajte alkohol vyvariť. Potom pridajte smotanu, kôpor a petržlen. Omáčku varíte na miernom ohni, kým sa trochu nezredukuje a nezhustne. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
Podávajte uvareného sumčeka afrického s bylinkovou krémovou omáčkou. Tento lahodný a zdravý pokrm je ideálny na servírovanie s ľahkou prílohou, ako je naparená zelenina alebo quinoa. Ryba pripravená týmto spôsobom nielenže chutí vynikajúco, ale je aj ľahko stráviteľná a nízkokalorická.