LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tekvicovo-pomarančový džem: Netradičná jesenná pochúťka

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
02. septembra 2025 11:31
Pohár tekvicovo-pomarančového džemu s čerstvou tekvicou, pomarančmi a škoricou na stole

Tekvicovo-pomarančový džem – originálny jesenný recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Spojenie sladkej tekvice a sviežeho pomaranča vytvára originálny džem plný vitamínov a vône. Tento netradičný recept prekvapí svojou jemne sladkokyslou chuťou a krásnou oranžovou farbou. Hodí sa na raňajkový chlieb, do koláčov, ale aj k syrom.

REKLAMA

Čas prípravy: 70 minút
Počet porcií: cca 6 pohárov (250 ml)
Náročnosť: ľahká

Ingrediencie

  • 1,5 kg tekvice (najlepšie Hokkaido alebo maslová)
  • 3 pomaranče (šťava + nastrúhaná kôra z bio pomaranča)
  • 700 g kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo pektínu (voliteľné)
  • 1 ČL mletej škorice (voliteľné)

Postup

  1. Tekvicu ošúpte, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Vložte ju do hrnca, pridajte trochu vody a varte, kým nezmäkne (cca 20 minút).
  3. Rozmixujte na hladké pyré.
  4. Pridajte šťavu a kôru z pomarančov, citrónovú šťavu a cukor. Premiešajte.
  5. Varte ďalších 25–30 minút, občas premiešajte a zbierajte penu.
  6. Ak chcete hustejšiu konzistenciu, pridajte želírovací cukor podľa návodu.
  7. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom na 5–10 minút.

Tipy a variácie

  • Pre korenistú chuť pridajte zázvor alebo klinčeky.
  • Namiesto pomarančov môžete použiť aj mandarínky.
  • Skvelá kombinácia je tekvica + jablká + štipka škorice.

Nutričné údaje na 1 porciu (20 g)
Kalórie: cca 40 kcal
Bielkoviny: 0,2 g
Sacharidy: 10 g
Tuky: 0 g

Ochutnajte tento netradičný džem a napíšte nám, s čím vám chutí najviac.

FAQ: Najčastejšie otázky o tekvicovo-pomarančovom džeme

Ako dlho vydrží tekvicovo-pomarančový džem?

Správne zavarený vydrží 6–12 mesiacov na chladnom a tmavom mieste.

Musím použiť želírovací cukor alebo pektín?

Nie je povinný, ale pomôže dosiahnuť hustejšiu konzistenciu.

Dá sa džem pripraviť aj bez škorice?

Áno, škorica je voliteľná – môžete použiť aj zázvor či klinček.

Môžem použiť iný druh tekvice?

Najlepšia je Hokkaido alebo maslová, ale dá sa použiť aj iná sladká tekvica.

Dá sa recept pripraviť s mandarínkami namiesto pomaranča?

Určite, mandarínky dodajú jemnejšiu a sladšiu chuť.

Hodí sa džem len na chlieb?

Nie, skvelý je aj do koláčov, palaciniek alebo k syrom.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt