Tekvicový lekvár je jedinečná a nezvyčajná pochúťka, ktorá osvieži vašu jesennú kuchyňu. S jemnou textúrou a bohatým spektrom korenistých vôní je tento lekvár výborným spoločníkom k chlebu, palacinkám, ako náplň do koláčov alebo jednoducho ako netradičná zložka rôznych dezertov. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to!
Ingrediencie
- Tekvica:
- 1 kg tekvicové vnútro, nakrájaného na malé kúsky
- Cukor:
- 400 g kryštálového cukru
- Korenie:
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
Postup
- Príprava tekvice: Tekvicu olúpte, vyberte semienka a nakrájajte na malé kúsky. Tento krok zabezpečí, že tekvica sa rýchlo uvarí a ľahko rozpadne na želanú konzistenciu.
- Varenie lekváru: V hrnci zmiešajte nakrájanú tekvicu s cukrom a korením. Nechajte zmes stáť asi 30 minút, aby tekvica pustila šťavu. Potom hrniec postavte na stredný oheň a zmes nechajte pomaly zovrieť. Varíte približne 40-50 minút, pričom občas premiešajte, aby sa lekvár nepripálil. Ak máte radi hladší lekvár, môžete zmes po uvarení rozmixovať ponorným mixérom.
- Zaváranie a skladovanie: Horúci lekvár okamžite preložte do sterilizovaných pohárov. Uzavrite ich, obráťte na chvíľu hore dnom pre zabezpečenie vákua a potom ich nechajte vychladnúť v správnej polohe.
Tekvicový lekvár je výnimočný svojou jemnou chuťou a bohatým arómou korení. Môžete ho uchovávať v chladničke a používať ako originálny doplnok k jesenným a zimným raňajkám alebo sladkostiam.