• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
nedeľa, 22 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Tradičné medové perníky: Vynikajúce mäkké vianočné perníčky s cukrovou polevou

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
2. septembra 2024
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Vianoce sú za rohom a vy hľadáte jednoduchý recept na perníky, ktorý zaručí, že vaše sviatočné dobroty budú nielen krásne, ale aj lahodné? Tento recept na tradičné medové perníky je presne to, čo potrebujete! Medové perníky sú ikonickou súčasťou slovenských Vianoc, a tento recept vám zaručí, že vaše vianočné perníčky budú vynikajúce a mäkké. Mäkké perníčky sú ideálne pre tých, ktorí milujú sladkosti s jemnou textúrou a bohatou chuťou. Ak chcete získať dokonalé vianočné medovníky, ktoré sú navyše aj krásne zdobené, postupujte podľa tohto jednoduchého receptu a vaša kuchyňa sa rýchlo premení na vianočný raj.

REKLAMA

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 lyžica kakaa (voliteľné, pre tmavšie perníky)
  • 1 vajce na potretie

Na polevu:

  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • Pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, práškový cukor, jedlú sódu, perníkové korenie, škoricu a kakao, ak ho používate. Pridajte vajcia, med a zmäknuté maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky.
  2. Oddych cesta: Zabalte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc. To pomôže cestu stuhnúť a bude sa lepšie rozvaľovať.
  3. Vaľkanie a vykrajovanie: Po odpočinku cesto vyberte z chladničky a nechajte ho trochu zmäknúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Pomocou vykrajovačiek vykrajujte rôzne tvary perníkov.
  4. Pečenie: Vykrojené perníky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali pekný lesklý povrch. Perníky pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 8-10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  5. Príprava polevy: Kým sa perníky chladia, pripravte polevu. V miske vyšľahajte bielok s práškovým cukrom a citrónovou šťavou do hladkej a hustej konzistencie. Polevu môžete naplniť do zdobiaceho vrecka alebo použite lyžičku na jednoduché nanášanie.
  6. Zdobenie: Perníky môžete zdobiť podľa vlastnej fantázie. Polevu nechajte dobre zaschnúť, aby perníky boli pripravené na skladovanie alebo konzumáciu.
  7. Skladovanie: Hotové perníky uložte do uzatvárateľnej nádoby, kde zmäknú a udržia si svoju čerstvosť aj niekoľko týždňov.

Tieto vianočné medovníky sú dokonalou kombináciou krásy a chuti. Mäkké perníčky ozdobené cukrovou polevou budú nádherným doplnkom vášho vianočného stola alebo skvelým darčekom pre blízkych. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na perník a užite si pravú vianočnú atmosféru plnú vône medu a korenia!

Čo sú tradičné medové perníky?

Tradičné medové perníky sú vianočné koláčiky s medovým základom, ktoré sú mäkké, aromatické a často zdobené cukrovou polevou.

Aké sú hlavné ingrediencie na medové perníky?

Hlavné ingrediencie sú hladká múka, práškový cukor, med, vajcia, maslo, jedlá sóda, perníkové korenie, škorica a kakao (voliteľné).

Ako dosiahnuť, aby perníky zostali mäkké?

Cesto nechajte odpočívať v chladničke a hotové perníky uskladnite v uzatvárateľnej nádobe, kde si udržia svoju jemnosť.

Ako dlho má cesto na perníky odpočívať?

Cesto by malo odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc, aby získalo lepšiu konzistenciu na vaľkanie.

Ako pripraviť cukrovú polevu na zdobenie perníkov?

Cukrovú polevu pripravíte vyšľahaním bielka s práškovým cukrom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy do hladkej konzistencie.

Na akú teplotu a ako dlho treba piecť perníky?

Perníky pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 8-10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Čo robiť, ak je cesto na perníky lepivé?

Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Ako dosiahnuť lesklý povrch perníkov?

Pred pečením potrite perníky rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásny lesklý povrch.

Ako dlho vydržia medové perníky čerstvé?

Pri správnom skladovaní v uzatvárateľnej nádobe môžu perníky vydržať čerstvé a mäkké aj niekoľko týždňov.

Môžu byť perníky darčekom na Vianoce?

Áno, medové perníky sú ideálnym vianočným darčekom, pretože sú krásne zdobené, voňavé a dlho vydržia čerstvé.
★★★★★ (4.7/5 z 45 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909