Vianoce sú za rohom a vy hľadáte jednoduchý recept na perníky, ktorý zaručí, že vaše sviatočné dobroty budú nielen krásne, ale aj lahodné? Tento recept na tradičné medové perníky je presne to, čo potrebujete! Medové perníky sú ikonickou súčasťou slovenských Vianoc, a tento recept vám zaručí, že vaše vianočné perníčky budú vynikajúce a mäkké. Mäkké perníčky sú ideálne pre tých, ktorí milujú sladkosti s jemnou textúrou a bohatou chuťou. Ak chcete získať dokonalé vianočné medovníky, ktoré sú navyše aj krásne zdobené, postupujte podľa tohto jednoduchého receptu a vaša kuchyňa sa rýchlo premení na vianočný raj.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice medu
- 2 vajcia
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 lyžica kakaa (voliteľné, pre tmavšie perníky)
- 1 vajce na potretie
Na polevu:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- Pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, práškový cukor, jedlú sódu, perníkové korenie, škoricu a kakao, ak ho používate. Pridajte vajcia, med a zmäknuté maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky.
- Oddych cesta: Zabalte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc. To pomôže cestu stuhnúť a bude sa lepšie rozvaľovať.
- Vaľkanie a vykrajovanie: Po odpočinku cesto vyberte z chladničky a nechajte ho trochu zmäknúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Pomocou vykrajovačiek vykrajujte rôzne tvary perníkov.
- Pečenie: Vykrojené perníky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali pekný lesklý povrch. Perníky pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 8-10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Príprava polevy: Kým sa perníky chladia, pripravte polevu. V miske vyšľahajte bielok s práškovým cukrom a citrónovou šťavou do hladkej a hustej konzistencie. Polevu môžete naplniť do zdobiaceho vrecka alebo použite lyžičku na jednoduché nanášanie.
- Zdobenie: Perníky môžete zdobiť podľa vlastnej fantázie. Polevu nechajte dobre zaschnúť, aby perníky boli pripravené na skladovanie alebo konzumáciu.
- Skladovanie: Hotové perníky uložte do uzatvárateľnej nádoby, kde zmäknú a udržia si svoju čerstvosť aj niekoľko týždňov.
Tieto vianočné medovníky sú dokonalou kombináciou krásy a chuti. Mäkké perníčky ozdobené cukrovou polevou budú nádherným doplnkom vášho vianočného stola alebo skvelým darčekom pre blízkych. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na perník a užite si pravú vianočnú atmosféru plnú vône medu a korenia!