Tento recept na vajíčka po španielsky, známy aj ako „huevos a la flamenca,“ je typickým španielskym jedlom, ktoré kombinuje sviežosť paradajok a šťavnatosť papriky s bohatou chuťou vajec. Je to ideálna voľba pre brunch alebo lenivo strávené ranné hodiny. Výsledkom je farebné, chutné a sýte jedlo, ktoré zaručene poteší každého milovníka dobrého jedla. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vždy ohromí.
Ingrediencie
- 4 veľké vajcia
- 2 stredne veľké paradajky, nakrájané na kocky
- 1 veľká zelená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 50 ml olivového oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen alebo koriander)
Postup
- Príprava základnej zmesi: Na panvici na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezačnú byť priehľadné. Pridajte papriku a restujte ďalšie 2-3 minúty. Následne pridajte paradajky, sladkú papriku, soľ a korenie. Zmes varíte na miernom ohni približne 10 minút, kým nevznikne hustá omáčka.
- Pridanie vajec: Keď je základná zmes hotová a omáčka má konzistenciu, urobte v nej štyri malé jamky a do každej opatrne vyklepnite vajce. Vajíčka nechajte na panvici, kým nebudú bielka stuhnuté, ale žĺtky ešte mierne tekuté, asi 4-5 minút.
Podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami. Toto jedlo je skvelé, keď sa podáva s kúskom kvalitného chleba na pohlcovanie bohatej paradajkovej omáčky. Vajíčka po španielsky sú skutočným potešením pre každého, kto si rád vychutnáva jednoduché, ale chutné jedlá. Tento recept je príkladom, ako môžu bežné ingrediencie spolu vytvoriť niečo výnimočné a neodolateľné.