Vepřo knedlo zelo je jedno z najznámejších a najobľúbenejších českých jedál, ktoré kombinuje tri základné prvky českej kuchyne: pečené bravčové (vepřové), knedlíky (knedlo) a dusenú kapustu (zelo). Toto jedlo je synonymom českej kulinárskej tradície a je často podávané počas štátnych sviatkov a rodinných osláv. Perfektne uvarené, s bohatou chuťou a textúrou, vepřo knedlo zelo je srdcom českej kultúry a gastronómie.
Ingrediencie
- Na mäso:
- 1 kg bravčovej krkovičky alebo pleca
- Soľ a čierne korenie na ochutenie
- 2 PL slnečnicového oleja
- Na knedlíky:
- 500 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- Štipka soli
- Na kapustu:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 1 jablko, ošúpané a nakrájané
- 2 PL cukru
- 100 ml jablčného octu
- 100 ml vody
Postup
- Príprava mäsa: Mäso dôkladne umyte, osušte a osolte a okoreňte. V hrnci na pečenie rozohrejte olej a mäso z oboch strán krátko opečte, kým nezíska zlatohnedú farbu. Následne pridajte trochu vody a mäso pečte v rúre pri teplote 180°C približne 90 minút. Počas pečenia mäso pravidelne polievajte výpekmi, aby bolo šťavnaté.
- Príprava knedlíkov: V teplom mlieku rozpustite droždie s trochou cukru a nechajte vstať. K múke pridajte vajce, soľ, vykysnuté droždie a miesite, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Z kysnutého cesta vytvarujte valce, ktoré vložíte do vriacej vody a varíte 20 minút.
- Príprava kapusty: Na panvici opražte cibuľu dozlatista, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Pridajte kapustu, jablko, ocot a vodu a dusite na miernom ohni asi 20 minút, kým kapusta nie je mäkká a chutná.
Podávajte horúce, kde vrstvy pečeného mäsa sú sprevádzané nadýchanými knedlíkmi a bohato ochutenou kapustou. Toto tradičné české jedlo je nielen sýte a chutné, ale aj vizuálne pôsobivé, ideálne pre rodinné stretnutia a slávnostné príležitosti.