Tieto zdravé lasagne s tekvicou a špenátom sú skvelou voľbou pre každého, kto hľadá chutné a zároveň zdravé jedlo. V tomto recepte nahrádzame niektoré tradičné suroviny za nutrične bohatšie alternatívy, ako je tekvica a špenát, ktoré sú plné vitamínov a minerálov. Tekvica dodáva lasagnam príjemnú sladkosť a krémovosť, zatiaľ čo špenát pridáva bohatú zelenú farbu a zvýšený obsah železa. Tento recept je ideálny pre vegetariánov a môže byť ľahko prispôsobený pre vegánov použitím vegánskeho syra a bešamelovej omáčky. Lasagne s tekvicou a špenátom sú nielen výživné, ale aj dostatočne sýte, a preto sú perfektnou voľbou pre rodinné večere alebo ako pokrm na špeciálne príležitosti.
Ingrediencie
- 1 veľká tekvica (napríklad maslová tekvica), olúpaná, vydlabaná a nakrájaná na tenké plátky
- 300 g čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 200 g strúhaného mozzarelly
- 2 veľké vajcia
- 9 lasagnových plátov (najlepšie celozrnné)
- 2 šálky mlieka
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice múky
- 1 štipka muškátového orecha
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky parmezánu na posypanie
- Olivový olej
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. V malom hrnci na strednom ohni roztopíte maslo, pridáte múku a varíte 1-2 minúty, aby ste vytvorili základ pre bešamelovú omáčku.
- Postupne pridávajte mlieko, stále miešajte, aby ste zabránili tvorbe hrudiek. Varíte, kým omáčka nezhustne. Ochutnajte muškátovým orieškom, soľou a korením.
- V miske zmiešajte ricottu, vajcia a špenát. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Vymastite veľkú zapekaciu misu olivovým olejom. Na dno nasypte trochu bešamelovej omáčky.
- Vrstvite plátky tekvice, potom pridajte vrstvu lasagnových plátov a na to rozotrite špenátovú ricottovú zmes.
- Opakujte vrstvenie, kým nepoužijete všetky prísady, pričom poslednou vrstvou budú lasagnové pláty pokryté zvyšnou bešamelovou omáčkou.
- Posypte vrch mozzarellou a parmezánom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, kým lasagne nebudú zlatisté a bublinkové.
- Nechajte odpočívať 10 minút pred podávaním. To umožní lasagnam stuhnúť a bude sa ľahšie krájať.
Tento recept na zdravé lasagne s tekvicou a špenátom je nielen chutný, ale aj vizuálne príťažlivý, a zaručene si získa obľubu medzi vašimi priateľmi a rodinou. Dobrú chuť!