Pripravte si lahodné zeleninové stir-fry s kuracím mäsom, ideálne jedlo pre rýchlu a zdravú večeru, ktorá je plná chutí a farieb. Tento jednoduchý a flexibilný recept môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií pridaním obľúbených zelenín a korenín. Zeleninové stir-fry je skvelé pre svoju rýchlosť prípravy a vysoký obsah živín, ktoré si pri rýchlom spôsobe varenia zachovávajú. Kuracie mäso dodáva potrebné bielkoviny a zasýti bez pocitu ťažoby.
Ingrediencie
- 500 g kuracích pŕs, nakrájaných na tenké prúžky
- 1 stredná cuketa, nakrájaná na polmesiačiky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 brokolica, rozdelená na malé ružičky
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového vína alebo suchého bieleho vína
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1 čajová lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička kukuričného škrobu rozpusteného v 2 lyžiciach vody
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. koriander)
Postup
- Marinovanie kuracieho mäsa: V malej mise zmiešajte kuracie prúžky, 1 lyžicu sójovej omáčky, kukuričný škrob a ryžové víno. Dobre premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 20 minút.
- Príprava stir-fry: V woku alebo veľkej panvici rozohrejte sezamový olej na stredne vysokom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte pár minút, kým cibuľa nezmäkne. Pridajte marinované kuracie mäso a opečte ho z každej strany dozlatista. Potom pridajte zázvor, brokolicu, mrkvu, papriku a cuketu. Restujte a pravidelne miešajte, kým zelenina nezmäkne, ale zostane ešte stále chrumkavá, približne 5-7 minút. Zalejte zvyšnou sójovou omáčkou a zahustite pridaním kukuričného škrobu zmiešaného s vodou. Varte ešte 2 minúty, kým omáčka nezahustne.
Podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami a podávajte s ryžou alebo rezancami. Toto jednoduché stir-fry s kuracím mäsom a zeleninou je perfektným spôsobom, ako vytvoriť chutné a zdravé jedlo v priebehu niekoľkých minút.