LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Ako spracovať jesenné huby: Praktické tipy od zberu až po tanier

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
12. septembra 2025 15:20
Rôzne spôsoby spracovania jesenných húb – nakrájané na sušenie, naložené v pohároch a pripravené na mrazenie.

Ako spracovať jesenné huby – sušenie, nakladanie a mrazenie v praxi.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Jeseň je čas, keď sa košíky Slovákov plnia voňavými dubákmi, bedľami, masliakmi či kuriatkami. Hubárčenie má u nás dlhoročnú tradíciu a len málokto odolá prechádzke lesom spojenou s hľadaním húb. No rovnako dôležité ako samotný zber je aj to, ako huby správne spracovať. Len tak si zachovajú svoju chuť, vôňu a bezpečnosť.

REKLAMA

Čistenie hneď po návrate z lesa

Huby nenechávajte v košíku či taške príliš dlho. Čerstvo nazbierané huby sú citlivé a rýchlo podliehajú skaze.

  • Použite nožík alebo malú kefku na odstránenie ihličia, listov a zeminy.
  • Vyhnite sa dlhému máčaniu vo vode – huby nasiaknu a stratia chuť. Stačí ich jemne opláchnuť pod prúdom vody a dobre osušiť.
  • Po očistení ich ihneď spracujte – buď uvarte, vysušte, zamrazte alebo naložte.

Krátke varenie – základ pred ďalším spracovaním

Niektoré druhy húb (napr. masliaky či rýdziky) je dobré pred ďalším použitím krátko povariť v osolenej vode. Tým sa odstránia prípadné horké látky a huby budú lepšie stráviteľné. Vodu potom zlejte.

Sušenie – klasika našich babičiek

Sušenie je najobľúbenejší spôsob, ako si uchovať vôňu húb na zimu.

  • Najlepšie sa sušia dubáky a suchohríby – nakrájajte ich na tenké plátky.
  • Huby sušte na sitách, papieri alebo v sušičke pri teplote do 50 °C.
  • Správne usušené huby sú krehké a ľahko sa lámu.
  • Uchovávajte ich v uzatvárateľných pohároch alebo textilných vreckách na suchom a tmavom mieste.

👉 Blogerský tip: usušené huby môžete pomlieť na jemný prášok – vznikne tak chutné prírodné dochucovadlo polievok a omáčok.

Mrazenie – rýchla a pohodlná cesta

Huby sa dajú výborne aj mraziť.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA
  • Najlepšie je ich najprv nakrájať a krátko povariť alebo podusiť, aby si zachovali farbu a chuť.
  • Po vychladnutí ich vložte do vrecúšok alebo dóz a uložte do mrazničky.
  • Takto uskladnené huby vydržia niekoľko mesiacov a môžete ich použiť do polievok, rizota či omáčok.

Nakladanie do octového alebo olejového nálevu

Nakladané huby sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si vychutnáte aj počas zimy.

  • Sladkokyslý nálev: hodí sa na masliaky, kuriatka alebo malé dubáky.
  • Olejový nálev: v kombinácii s cesnakom, bylinkami a koreninami vytvorí lahodnú delikatesu.

Hubová kaša alebo zmes na omáčky

Huby môžete spracovať aj tak, že ich podusíte na cibuľke s trochou soli a rasce a následne rozmixujete. Takto pripravená hubová zmes je základom na omáčky alebo polievky, stačí ju rozdeliť do menších nádob a zamraziť.

Čo robiť, ak je húb priveľa?

Ak máte úrodu, ktorú nestíhate spracovať:

  • rozdajte časť rodine či susedom,
  • pripravte si polotovary (napr. podusené huby v pohároch),
  • alebo kombinujte viac spôsobov – časť usušte, časť zamrazte, časť naložte.

Spracovanie húb nie je zložité, ale chce to trochu disciplíny hneď po zbere. Nech už sa rozhodnete, kam na huby na Slovensku pôjdete, či do hôr alebo do nížin, správnym postupom si môžete ich chuť a vôňu uchovať na celú zimu.

👉 Nabudúce, keď sa vrátite z lesa s plným košíkom, nenechajte huby čakať. Spracujte ich ešte v ten deň a budete si môcť vychutnávať ich vôňu a chuť po celý rok.

FAQ: Najčastejšie otázky o spracovaní jesenných húb

Ako rýchlo po zbere musím huby spracovať?

Ideálne je začať s čistením a spracovaním ešte v ten istý deň, pretože huby rýchlo podliehajú skaze.

Ktoré huby sú najlepšie na sušenie?

Najviac sa hodia dubáky a suchohríby, ktoré po usušení nestrácajú chuť ani vôňu.

Môžem huby zmraziť bez predchádzajúcej úpravy?

Odporúča sa huby najprv nakrájať a krátko povariť alebo podusiť, aby si zachovali farbu a chuť.

Aký je rozdiel medzi nakladaním húb do octu a do oleja?

Octový nálev vytvorí sladkokyslú chuť, zatiaľ čo olejový nálev s bylinkami a korením dodá hubám delikátnejší charakter.

Ako skladovať usušené huby?

Usušené huby uchovávajte v uzatvárateľných pohároch alebo textilných vreckách na suchom a tmavom mieste.

Čo robiť, ak nazbieram príliš veľa húb?

Časť môžete rozdeliť rodine, zvyšok kombinovať – niektoré usušiť, iné zamraziť či naložiť.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt