LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Ako správne skladovať otvorené víno

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
14. októbra 2025 08:11
Otvorená fľaša červeného vína so zátkou a pohár vína položený na drevenom stole, nasvietené jemným večerným svetlom

Fľaša a pohár červeného vína v útulnej atmosfére

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Víno je ako dobrý vtip – najlepšie chutí, keď sa zdieľa. Ale čo ak otvoríte fľašu, nalejete si len pohár a zvyšok zostane v kuchyni? O deň neskôr zistíte, že z lahodného vína sa stal „experiment s vôňou po octe“. Nie, to nie je špeciálna odroda. To je len dôkaz, že otvorená fľaša je citlivejšia než vaše nervy pri sledovaní politiky. Poďme sa pozrieť, ako správne uchovať víno po otvorení tak, aby vydržalo čo najdlhšie a nestratilo svoju noblesu.

REKLAMA

Prečo sa víno kazí?

  • Oxidácia – víno sa po otvorení až príliš nadýchne. Namiesto jemných tónov ovocia získate arómu „starých jabĺk“.
  • Baktérie – tie malé potvorky radi premenia víno na ocot.
  • Svetlo a teplo – víno nie je slnečnicový olej, nemá rado priamu žiaru reflektorov ani radiátor.

Ako uchovať víno po otvorení (podľa typu vína)

  • Červené víno – Najlepšie je uložiť ho na chladnejšie miesto (12–18 °C). Ak nemáte pivnicu, postačí chladnička. Áno, viem, že červené sa pije pri izbovej teplote. Ale ak ho necháte vonku, na druhý deň chutí, akoby prešlo cez 5 konferencií o klimatickej zmene.
  • Biele víno – Vždy do chladničky. A to čo najrýchlejšie. Bielym vínam studená posteľ v chlade prospieva. Vydržia aj 3–5 dní bez väčšej ujmy.
  • Šumivé víno – To je kapitola sama o sebe. Ak nemáte špeciálnu zátku na sekt, bublinky sa vyparia rýchlejšie, než stihnete povedať „Prosecco“. Domáci hack: strieborná lyžička v hrdle fľaše v chladničke. Niektorí tvrdia, že je to placebo, iní na to nedajú dopustiť.

Triky a pomôcky pre vínnych nadšencov

  • Originálna alebo korková zátka– vždy zatvorte fľašu. Otvorená fľaša na stole je pozvánkou pre baktérie.
  • Vákuová pumpička – vysaje vzduch z fľaše, víno si tak zachová chuť dlhšie.
  • Inertný plyn – pre profesionálov (alebo veľmi odhodlaných laikov). Do fľaše sa nastrieka plyn, ktorý vytlačí kyslík. Luxus pre víno, sci-fi pre bežného smrteľníka.

Najčastejšie chyby pri skladovaní otvorenej fľaše vína

  • „Necháme ho na linke, veď červené víno sa nepokazí“ – na druhý deň chutí ako kombinácia čaju a octu.
  • „Dám ho do mrazničky, nech vydrží“ – áno, vydrží. Aj so sklenenou explóziou.
  • „Nechám ho v pohári na stole, zajtra dopijem“ – zajtra to možno dopijete, ale už len so slzami v očiach.

Ako dlho vydrží víno po otvorení?

  • Červené: 3–5 dní (v chlade, s korkom alebo zátkou).
  • Biele: 3–5 dní (v chladničke).
  • Šumivé: 1–3 dni (ak máte zázračnú zátku, možno aj dlhšie).
  • Fortifikované (portské, sherry): pokojne aj niekoľko týždňov. Lebo sú tvrdší hráči.

Najbližšie, keď otvoríte víno a rozhodnete sa ho nedopiť (ak vôbec taká situácia nastane 😅), skúste niektorý z týchto trikov. Možno objavíte, že aj po troch dňoch chutí rovnako dobre. A ak nie, nezúfajte – vždy je tu možnosť použiť ho na varenie. Guláš či risotto z „vínneho zvyšku“ je vlastne víťazstvo.

FAQ: Najčastejšie otázky o skladovaní otvoreného vína

Ako dlho vydrží červené víno po otvorení?

Pri správnom skladovaní v chlade a so zátkou vydrží 3 až 5 dní.

Ako uchovať biele víno po otvorení?

Biele víno vždy patrí do chladničky, kde vydrží 3 až 5 dní.

Čo robiť so šumivým vínom po otvorení?

Najlepšie je použiť špeciálnu zátku, aby bublinky vydržali. Bez nej je ideálne dopiť ho do 1–2 dní.

Môžem víno zamraziť, aby vydržalo dlhšie?

Nie, mraznička môže spôsobiť rozbitie fľaše a úplne zmeniť chuť vína.

Čo je vákuová pumpička a oplatí sa ju použiť?

Áno, vysaje vzduch z fľaše a predĺži čerstvosť vína o niekoľko dní.

Je pravda, že víno vydrží so striebornou lyžičkou vo fľaši?

Ide skôr o tradovaný trik – účinnosť je sporná, no niektorí naň nedajú dopustiť.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt