LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Ako zachrániť polievku, ktorá je príliš slaná: Jednoduché triky, ktoré fungujú

Nie vždy je potrebné vyhodiť presolenú polievku, existuje niekoľko overených spôsobov, ako zmierniť jej slanosť.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
30. augusta 2024 06:00
Ako zachrániť polievku, ktorá je príliš slaná: Jednoduché triky, ktoré fungujú

Ako zachrániť polievku, ktorá je príliš slaná: Jednoduché triky, ktoré fungujú

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Je to situácia, ktorá sa môže stať každému – pridáte trochu viac soli do polievky, a zrazu je príliš slaná na konzumáciu. Namiesto toho, aby ste sa vzdali a vyhodili celú polievku, vyskúšajte niektoré z týchto overených spôsobov, ako znížiť slanosť a zachrániť svoje jedlo.

REKLAMA

Pridajte vodu alebo nesolený vývar

Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom, ako zmierniť slanosť polievky, je pridať viac tekutiny. Môžete použiť vodu alebo nesolený vývar, aby ste rozriedili slanú chuť. Dávajte však pozor, aby ste to neprehnali a neskončili s príliš vodnatou polievkou. Ak je to potrebné, môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ktoré zvýraznia chuť bez pridania soli.

Použite surový zemiak

Jedným z tradičných trikov na zníženie slanosti polievky je pridať surový zemiak. Zemiak nasaje prebytočnú soľ počas varenia. Stačí ho ošúpať, nakrájať na veľké kúsky a nechať vo varení na pár minút. Potom ho vyberte, aby ste predišli jeho rozpadnutiu a zanechaniu škrobovej konzistencie v polievke.

Pridajte kyselinu

Ak vaša polievka nemá výraznú kyslú chuť, môžete zmierniť slanosť pridaním kyseliny. Citrónová šťava alebo ocot môžu vyvážiť slanosť tým, že dodajú polievke sviežu chuť a zároveň zjemnia chuť soli. Tento trik je vhodný hlavne pre ľahšie polievky, kde kyslosť nie je na škodu.

Pridajte viac ingrediencií

Ďalším spôsobom, ako zmierniť slanú chuť, je pridať viac ingrediencií, ktoré nie sú solené. Môžu to byť ďalšie zeleniny, strukoviny alebo mäso, ktoré absorbujú časť slanosti. Týmto spôsobom zvýšite objem polievky a zároveň znížite koncentráciu soli.

Použite cukor alebo med

Aj keď sa to môže zdať neobvyklé, malá štipka cukru alebo lyžička medu môže pomôcť vyvážiť príliš slanú chuť. Sladkosť môže neutralizovať niektoré slané tóny a polievka tak bude chutnejšia. Dávajte však pozor, aby ste nepridali príliš veľa, pretože by ste mohli polievku presladiť.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Prevencia je kľúčová

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť presoleniu polievky, je pridávať soľ postupne a často ochutnávať. Ak používate vývar, ktorý už obsahuje soľ, buďte opatrní pri ďalšom solení. Pamätajte, že soľ môžete vždy pridať, ale odstrániť ju je oveľa náročnejšie.

Keď sa vám teda stane, že vaša polievka je príliš slaná, nezúfajte. Pomocou týchto jednoduchých trikov môžete zachrániť svoje jedlo a užiť si chutnú polievku bez zbytočného odpadu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt