Cviklová nátierka s chrenom je farebná, zdravá a lahodná nátierka, ktorá v sebe spája sladkastú chuť cvikly s jemne pikantným chrenom. Je to ideálna voľba na chlieb, hrianky alebo ako dip k zelenine. Vynikne nielen chuťou, ale aj krásnou ružovo-červenou farbou.
Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 6
Náročnosť: ľahká
Ingrediencie
- 2 stredne veľké cvikly (upečené alebo uvarené)
- 2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu (alebo hotového sterilizovaného)
- 100 g smotanového syra (žervé, lučina alebo cream cheese)
- 2 PL kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
- 1 ČL citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Cviklu uvaríme alebo upečieme domäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Rozmixujeme ju spolu so smotanovým syrom, smotanou a citrónovou šťavou do krémovej konzistencie.
- Primiešame nastrúhaný chren, dochutíme soľou a korením.
- Podávame natreté na čerstvom chlebe alebo hriankach, ozdobené pažítkou.
Tipy a variácie
- Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte viac chrenu.
- Nátierku môžete pripraviť aj v ľahšej verzii – len s jogurtom namiesto syra.
- Skvelo chutí aj s opečenými orechmi alebo semienkami.
Nutričné údaje na 1 porciu (2 krajce chleba s nátierkou)
Kalórie: cca 180 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 14 g
Tuky: 10 g
Vyskúšajte túto sviežu cviklovú nátierku s chrenom. Ako si ju zvyknete robievať vy?
FAQ: Najčastejšie otázky o cviklovej nátierke s chrenom
Je lepšia nátierka z varenej alebo pečenej cvikly?
Pečená cvikla má intenzívnejšiu chuť, varená je zas rýchlejšia na prípravu.
Dá sa použiť aj hotový chren zo skleničky?
Áno, môžete použiť sterilizovaný chren, no čerstvý dodá ostrejšiu a sviežejšiu chuť.
Môžem nátierku pripraviť bez syra?
Áno, stačí použiť len jogurt alebo kyslú smotanu, bude ľahšia a sviežejšia.
Ako dlho vydrží cviklová nátierka v chladničke?
V uzavretej nádobe vydrží 2–3 dni.
Hodí sa aj ako dip k zelenine?
Určite, výborne chutí s mrkvou, uhorkou či zelerovými tyčinkami.
Dá sa nátierka dochutiť aj inak?
Skvelo chutí s orechmi, semienkami alebo kvapkou olivového oleja.















