LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Divina na víne s gaštanovou omáčkou: Gurmánsky zážitok

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
02. októbra 2025 19:08
Divina dusená na červenom víne s gaštanovou omáčkou, servírovaná so zemiakovými lokšami a dusenou červenou kapustou

Divina na víne s gaštanovou omáčkou, lokšami a kapustou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Divina na víne s gaštanovou omáčkou je elegantný a výnimočný pokrm, ktorý sa hodí na sviatočný obed či špeciálnu večeru. Kombinácia jemného mäsa z diviny, aromatického červeného vína a krémovej gaštanovej omáčky vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší všetkých milovníkov poctivej kuchyne.

REKLAMA

Čas prípravy: 25 minút (+ 90 minút dusenia)
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná až náročná

Ingrediencie

Na mäso

  • 800 g diviny (napr. jelenie alebo srnčie stehno, nakrájané na kocky)
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja alebo masla
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 guľky nového korenia
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na gaštanovú omáčku

  • 200 g gaštanového pyré (nesladené)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 50 g masla
  • 1 ČL tymianu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Na oleji alebo masle opražte cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájané na kocky.
  2. Pridajte mäso, osoľte, okoreňte a sprudka opečte zo všetkých strán.
  3. Pridajte cesnak, bobkový list, nové korenie a podlejte červeným vínom. Nechajte pár minút redukovať.
  4. Zalejte vývarom a duste pod pokrievkou asi 90 minút, kým nebude mäso mäkké.
  5. Medzitým si pripravte gaštanovú omáčku: v hrnci rozohrejte maslo, pridajte pyré, smotanu a tymian. Nechajte prevariť a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Rozmixujte dohladka.
  6. Podávajte kúsky mäsa s omáčkou, zvyšným výpekom a prílohou podľa chuti (zemiakové pyré, lokše alebo červená kapusta).

Tipy a variácie

  • Na ešte výraznejšiu chuť pridajte do omáčky kvapku červeného vína alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.
  • Mäso je možné pred dusením na pár hodín naložiť do vína s korením – bude ešte jemnejšie.
  • Ako prílohu môžete skúsiť aj gaštanové knedličky alebo domáce špeclíky.

Nutričné údaje na 1 porciu (bez prílohy)
Kalórie: cca 420 kcal
Bielkoviny: 34 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 24 g

Vyskúšajte túto gurmánsku kombináciu diviny na víne s gaštanovou omáčkou a doprajte si jedinečný sviatočný zážitok priamo doma.

FAQ: Najčastejšie otázky o divine na víne s gaštanovou omáčkou

Aké mäso z diviny je najlepšie na tento recept?

Výborne sa hodí jelenie alebo srnčie stehno nakrájané na kocky, ktoré sa pri dusení krásne zjemní.

Dá sa tento recept pripraviť aj bez vína?

Áno, víno môžete nahradiť vývarom, no víno dodáva pokrmu jedinečnú arómu a hĺbku chuti.

Ako docieliť, aby mäso z diviny nebolo suché?

Mäso duste pomaly pod pokrievkou a pravidelne podlievajte vývarom, aby ostalo šťavnaté.

Dá sa gaštanová omáčka pripraviť vopred?

Áno, omáčku môžete uvariť deň vopred a pri podávaní ju len jemne zohriať a premiešať.

Aké prílohy sa najlepšie hodia k divine na víne?

Tradične sa podáva so zemiakovým pyré, lokšami alebo dusenou červenou kapustou.

Môžem použiť mrazené gaštany?

Určite áno, mrazené alebo vákuovo balené varené gaštany sú praktickou alternatívou.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt