Domáci paradajkový pretlak je základnou surovinou v mnohých tradičných jedlách a dodáva im bohatú chuť a farbu. Tento recept vám umožní pripraviť si vlastný pretlak z čerstvých paradajok, ktorý bude plný vitamínov a bez pridaných konzervantov. Domáci paradajkový pretlak je ideálny na prípravu omáčok, polievok či na pizzu. Vďaka svojej jednoduchosti a autentickej chuti sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne.
Ingrediencie
- 2 kg čerstvých paradajok
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička cukru (voliteľné)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného oregana (voliteľné)
- 1 lyžička balsamikového octu (voliteľné)
Postup
- Príprava paradajok: Paradajky dôkladne umyte a narežte na kríž na vrchnej strane. Vložte ich do vriacej vody na približne 1 minútu, potom ich hneď schlaďte v studenej vode. Týmto spôsobom ľahko odstránite šupku. Ošúpané paradajky nakrájajte na menšie kúsky.
- Restovanie cibule a cesnaku: Na veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Príprava pretlaku: K cibuľovo-cesnakovej zmesi pridajte nakrájané paradajky. Za občasného miešania varte na strednom ohni, až kým paradajky nezačnú púšťať šťavu. Tento proces môže trvať približne 20-30 minút.
- Dochutenie: Pridajte soľ, cukor, korenie a podľa chuti oregano alebo balsamikový ocot. Pokračujte vo varení, kým sa tekutina nevyparí a zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Rozmixovanie: Po dovarení môžete pretlak nechať mierne vychladnúť a následne ho rozmixovať ponorným mixérom do hladka. Ak chcete, môžete pretlak precediť cez sito, aby ste odstránili semená a zvyšky šupiek.
- Skladovanie: Hotový pretlak nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov a dobre uzavrite. Poháre môžete skladovať v chladničke až 1 týždeň, alebo ich sterilizovať vo vodnom kúpeli, aby ste ich mohli uchovávať dlhšie.
Domáci paradajkový pretlak je hotový! Tento recept vám poskytne čerstvý a chutný základ, ktorý môžete využiť v mnohých pokrmoch a jeho príprava je jednoduchá a rýchla.