• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
streda, 2 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Domáci paradajkový pretlak: Najlepší recept na chutný a zdravý základ pre vaše jedlá

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
27. augusta 2024
Domáci paradajkový pretlak: Najlepší recept na chutný a zdravý základ pre vaše jedlá

Domáci paradajkový pretlak: Najlepší recept na chutný a zdravý základ pre vaše jedlá

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Domáci paradajkový pretlak je základnou surovinou v mnohých tradičných jedlách a dodáva im bohatú chuť a farbu. Tento recept vám umožní pripraviť si vlastný pretlak z čerstvých paradajok, ktorý bude plný vitamínov a bez pridaných konzervantov. Domáci paradajkový pretlak je ideálny na prípravu omáčok, polievok či na pizzu. Vďaka svojej jednoduchosti a autentickej chuti sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašej kuchyne.

REKLAMA

Ingrediencie

  • 2 kg čerstvých paradajok
  • 1 stredná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného oregana (voliteľné)
  • 1 lyžička balsamikového octu (voliteľné)

Postup

  1. Príprava paradajok: Paradajky dôkladne umyte a narežte na kríž na vrchnej strane. Vložte ich do vriacej vody na približne 1 minútu, potom ich hneď schlaďte v studenej vode. Týmto spôsobom ľahko odstránite šupku. Ošúpané paradajky nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Restovanie cibule a cesnaku: Na veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte, kým nezískajú zlatistú farbu.
  3. Príprava pretlaku: K cibuľovo-cesnakovej zmesi pridajte nakrájané paradajky. Za občasného miešania varte na strednom ohni, až kým paradajky nezačnú púšťať šťavu. Tento proces môže trvať približne 20-30 minút.
  4. Dochutenie: Pridajte soľ, cukor, korenie a podľa chuti oregano alebo balsamikový ocot. Pokračujte vo varení, kým sa tekutina nevyparí a zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu.
  5. Rozmixovanie: Po dovarení môžete pretlak nechať mierne vychladnúť a následne ho rozmixovať ponorným mixérom do hladka. Ak chcete, môžete pretlak precediť cez sito, aby ste odstránili semená a zvyšky šupiek.
  6. Skladovanie: Hotový pretlak nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov a dobre uzavrite. Poháre môžete skladovať v chladničke až 1 týždeň, alebo ich sterilizovať vo vodnom kúpeli, aby ste ich mohli uchovávať dlhšie.

Domáci paradajkový pretlak je hotový! Tento recept vám poskytne čerstvý a chutný základ, ktorý môžete využiť v mnohých pokrmoch a jeho príprava je jednoduchá a rýchla.

★★★★★ (4.9/5 z 22 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin1
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Rodina a vzťahy

Letné prázdniny s deťmi: Ako si ich užiť bez stresu a vytvoriť spomienky na celý život

Leto prináša so sebou dlhé dni, teplé večery a nekonečné možnosti, ako stráviť čas spolu s rodinou. No pre mnohých...

Read moreDetails

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Dovolenkový rozpočet ako kľúč k slobode a radosti z cestovania

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Dáma z Montparnassu: Príbeh Simone de Beauvoir, ktorý otriasol Parížom aj svetom

Táto kniha vás môže zachrániť: Prečo by ste mali spoznať rady najpopulárnejšieho chirurga na TikToku

Spev zlomeného mesiaca je krvavá jazda, ktorá vám zlomí srdce a už ho nikdy nedá dokopy

Prechádzka v parku, ktorá vás zmení navždy

Na čo nezabudnúť pri príprave auta na cestu na dovolenku?

Na čo sa zamerať pri výbere vhodného kancelárskeho stola?

REKLAMA

Jednodňové výlety po Slovensku: Objavte krásy prírody, histórie a netradičných zážitkov bez zdĺhavých príprav

Beats for Love: Najväčší tanečný festival strednej Európy prináša svetové show a nový vesmír zážitkov

Titanic očaril Slovákov: Originálne artefakty, príbehy pasažierov a zážitok, ktorý vás prenesie v čase

Lestival 2025 v Dolnej Krupej: Rozprávkový festival plný fantázie, hudby a dobrodružstiev

Lucie štartuje novú éru: Nový spevák, nové skladby a veľké plány

Letné outfity pre ženy nad 30: Štýl, v ktorom sa budete cítiť skvele

Letné čítanie pre deti plné záhad, jednorožcov a mimozemšťanov

Unikátny zážitok: Výstava Titanic v Bratislave vás vezme priamo na palubu legendy

Rock pod Kameňom mení domov: Prichádza najväčší ročník v histórii

Samozber jahôd na Slovensku v roku 2025: Kde a kedy si môžete nazbierať čerstvé jahody?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909