LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Domáci ríbezľový džem: Osviežujúca letná klasika

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
01. septembra 2025 17:20
Pohár ríbezľového džemu s čerstvými červenými ríbezľami na drevenom stole

Ríbezľový džem – domáci recept zo sviežich ríbezlí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Ríbezle patria k tradičnému letnému ovociu na Slovensku. Ich osviežujúca kyselkavá chuť sa dokonale hodí do džemov, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné vitamínu C. Ríbezľový džem je ideálny na raňajkový chlieb, do koláčov alebo ako kontrastná náplň k sladkým dezertom.

REKLAMA

Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: cca 5 pohárov (250 ml)
Náročnosť: ľahká

Ingrediencie

  • 1,5 kg červených alebo čiernych ríbezlí (alebo kombinácia)
  • 800 g kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo pektínu (voliteľné)

Postup

  1. Ríbezle umyte a zbavte stopiek.
  2. Vložte ich do hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu.
  3. Začnite variť na strednom plameni 20–25 minút, pravidelne miešajte a zbierajte penu.
  4. Ak chcete hladší džem, prepasírujte ovocie cez sitko alebo rozmixujte.
  5. Pre hustejšiu konzistenciu použite želírovací cukor podľa návodu.
  6. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite a otočte hore dnom na 5–10 minút.

Tipy a variácie

  • Červené ríbezle sú sviežejšie a kyselkavejšie, čierne majú silnejšiu arómu – ich kombinácia je skvelá.
  • Na dochutenie môžete pridať vanilkový cukor alebo škoricu.
  • Ak je džem príliš kyslý, pridajte trochu medu alebo zmiešajte ríbezle s jahodami.

Nutričné údaje na 1 porciu (20 g)
Kalórie: cca 40 kcal
Bielkoviny: 0,2 g
Sacharidy: 10 g
Tuky: 0 g

Vyskúšajte osviežujúci ríbezľový džem a napíšte nám ako ho zvyknete robievať vy. Inšpirujme sa navzájom.

FAQ: Najčastejšie otázky o ríbezľovom džeme

Aké ríbezle sú najlepšie na džem?

Použiť môžete červené, čierne alebo ich kombináciu – každá verzia má inú chuť.

Musím pridávať želírovací cukor?

Nie je povinný, ale pomôže dosiahnuť hustejšiu konzistenciu džemu.

Dá sa džem pripraviť aj bez pasírovania?

Áno, ak vám nevadia zrniečka, môžete ríbezle len rozvariť a nepasírovať.

Ako dlho vydrží ríbezľový džem?

Správne zavarený vydrží 6–12 mesiacov uskladnený na chladnom a tmavom mieste.

Môžem džem osladiť medom namiesto cukru?

Áno, časť cukru môžete nahradiť medom, pridávajte ho však až na konci varenia.

Ako zjemniť kyslosť ríbezlí?

Primiešajte jahody alebo maliny – dodajú sladšiu chuť a jemnejšiu arómu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt