Pripravte si najlepšie vianočné medovníčky, ktoré vás prekvapia svojou chuťou a mäkkosťou. Tento recept je overený generáciami a poskytne vám nielen výborný dezert, ale aj možnosť spomaliť a užiť si pravú sviatočnú pohodu. Medovníčky sú ideálnym spôsobom, ako potešiť rodinu, priateľov či kolegov. Navyše, s týmto receptom budú nielen chutné, ale aj krásne vyzerajúce – pripravené na zdobenie či darovanie.
Čo budete potrebovať? Pripraviť tieto suroviny je hračka!
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla (izbová teplota)
- 2 vajcia
- 4 lyžice medu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 1 lyžička kakaa (voliteľné, pre tmavšie medovníčky)
- štipka soli
Postup, ktorý zvládnete aj s deťmi
- Pripravte si cesto: V mise zmiešajte suché ingrediencie – múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu, klinčeky a kakao. Pridajte maslo, vajcia a med. Dôkladne miesite, kým nevznikne kompaktné cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte trošku múky.
- Nechajte odležať: Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Toto je kľúčový krok, aby boli medovníčky mäkké a dobre sa s cestom pracovalo.
- Vykrajujte tvary: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 5 mm. Použite obľúbené formičky a vykrajujte rôzne tvary. Zvyšky cesta vždy znovu spracujte a opakovane vyvaľkajte.
- Pečenie: Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 8 – 10 minút, kým začnú zľahka hnednúť. Dajte pozor, aby ste ich neprepekli, inak budú tvrdé.
- Zdobenie: Po vychladnutí môžete medovníčky zdobiť polevou z bielka a práškového cukru. Nezabudnite, že fantázii sa medze nekladú – môžete použiť aj farebné cukrové ozdoby.
Prečo sú tieto medovníčky také výnimočné?
Medovníčky podľa tohto receptu sú mäkké a lahodné už od prvého dňa, no ak ich uložíte do plechovej krabičky s kúskom jablka, budú ešte mäkšie a vláčnejšie. Ich jemná chuť a dokonale vyvážená vôňa škorice a klinčeka zaručujú, že zmiznú zo stola skôr, než stihnete povedať „šťastné a veselé“. S týmto receptom sa z pečenia stane zábava pre celú rodinu, na ktorú budete dlho spomínať.