Fašiangy sú obdobím radosti, hojnosti a dobrého jedla. Počas týchto sviatkov sa u nás už od nepamäti pečú rozličné dobroty, ktoré patria k fašiangovej tradícii. Popri sladkých dobrotách, ako sú šišky či pampúšiky, majú svoje miesto aj slané pochúťky. Slané tyčinky s rascou a syrom sú ideálnou voľbou – jednoduché na prípravu, chrumkavé a neuveriteľne chutné.
Ingrediencie na slané tyčinky
Pripravte si nasledujúce suroviny, ktoré pravdepodobne už máte doma:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (studeného)
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra (eidam, gouda alebo parmezán)
- 1 vajce na potretie
- Soľ podľa chuti
- 1 lyžička mletej rasce a celá rasca na posypanie
- 2 lyžice kyslej smotany
Postup prípravy krok za krokom
1. Príprava cesta
V mise zmiešajte múku, soľ a mletú rascu. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a spracujte ho prstami, až kým nevznikne drobivá hmota. Potom pridajte nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Vytvorte hladké cesto, ktoré zabalíte do fólie a necháte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
2. Tvarovanie tyčiniek
Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 0,5 cm. Ostrým nožom alebo rádielkom nakrájajte cesto na dlhé pásiky – ideálne vo veľkosti, ktorá vám vyhovuje.
3. Príprava na pečenie
Plech na pečenie vystelte papierom na pečenie. Tyčinky poukladajte na plech, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte ich celou rascou. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte trochu hrubozrnnej soli.
4. Pečenie
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 – 20 minút. Sledujte, aby tyčinky získali peknú zlatistú farbu.
Prečo si pripraviť fašiangové slané tyčinky?
- Chrumkavá pochúťka: Ideálne k vínu, pivu alebo ako snack na oslavy.
- Jednoduchá príprava: Rýchly recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci.
- Vôňa domova: Kombinácia syra a rasce vám navodí pocit tradície a pohodlia. 🏡
- Všestranné využitie: Tyčinky môžete podávať ako pohostenie alebo súčasť slávnostného stola.
Tipy na obmenu receptu
- Cesnaková variácia: Do cesta pridajte štipku cesnakového prášku pre intenzívnejšiu chuť.
- Rozličné semienka: Namiesto rasce použite sezam, ľanové semienka alebo mak.
- Farebné tyčinky: Pre vizuálnu pestrosť pridajte trochu paprikového prášku alebo bylinky, napríklad tymian.
- Vegánska verzia: Použite rastlinné maslo a vegánsky syr.
Fašiangy chutia lepšie so slanými tyčinkami
Fašiangové slané tyčinky sú viac než len pochúťka – sú symbolom radosti, pohody a tradície. Ich chrumkavá textúra a dokonalá chuť potešia každého, či už ich podávate na rodinnej oslave alebo ich pripravujete len tak k filmu. Upečte si ich ešte dnes a zažite pravú fašiangovú atmosféru priamo u vás doma.