LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Gaštanový cheesecake: Krémová delikatesa s jesenným nádychom

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
13. októbra 2025 12:22
Gaštanový cheesecake s krémovou plnkou, ozdobený ružicou z gaštanového krému a čokoládovými hoblinkami na vrchu

Gaštanový cheesecake s čokoládovými hoblinkami

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Gaštanový cheesecake je elegantný dezert, ktorý spája jemnosť krémového syra s lahodnou sladkosťou gaštanov. Vďaka hladkej textúre a harmonickej chuti je ideálny na slávnostný stôl alebo ako sladká bodka pri jesennom posedení s rodinou.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút (+ 50 minút pečenia + 3 hodiny chladenia)
Počet porcií: 10
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na korpus

  • 200 g maslových sušienok
  • 80 g rozpusteného masla

Na plnku

  • 500 g krémového syra (Philadelphia alebo mascarpone)
  • 200 g gaštanového pyré (nesladené)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • 100 g gaštanového pyré (sladené alebo nesladené podľa chuti)
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • hobliny čokolády alebo karamelová poleva (voliteľné)

Postup

  1. Sušienky rozmixujte nadrobno a zmiešajte s rozpusteným maslom. Natlačte do formy vystlanej papierom na pečenie a dajte chladiť.
  2. V miske vyšľahajte krémový syr s cukrom, pridajte gaštanové pyré, kyslú smotanu, vanilku a nakoniec po jednom vajíčka. Všetko miešajte do hladkého krému.
  3. Krém nalejte na vychladený korpus. Formu jemne poklepte, aby sa uvoľnili vzduchové bublinky.
  4. Pečte vo vyhriatej rúre na 160 °C približne 50 minút. Stred môže byť ešte mierne trasľavý.
  5. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložte na aspoň 3 hodiny do chladničky.
  6. Pred podávaním ozdobte krémom z pyré a smotany alebo polejte karamelovou omáčkou.

Tipy a variácie

  • Ak chcete výraznejšiu chuť, zmiešajte do krému aj trochu rumu.
  • Pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové sušienky.
  • Cheesecake môžete ozdobiť aj praženými gaštanmi alebo kúskami kandizovaného ovocia.

Nutričné údaje na 1 porciu (cca 120 g)
Kalórie: cca 360 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 32 g
Tuky: 22 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Doprajte si tento jemný gaštanový cheesecake ako dezert pri rodinnej oslave alebo sviatočnom obede. Najlepšie chutí vychladený s dobrou kávou či čajom.

FAQ: Najčastejšie otázky o gaštanovom cheesecaku

Ako dosiahnuť jemnú textúru cheesecaku?

Dôležité je piecť pri nižšej teplote a neprepiecť stred, ktorý má zostať jemne trasľavý.

Dá sa cheesecake pripraviť aj bez pečenia?

Áno, stačí použiť viac želatíny alebo mascarpone, no chuť a štruktúra bude iná než pri pečenom.

Čím môžem nahradiť gaštanové pyré?

Použiť môžete aj tekvicové či sladké zemiaky, no chuť nebude tak výrazne jesenná.

Ako dlho cheesecake vydrží v chladničke?

Správne uskladnený v dóze vydrží 3–4 dni čerstvý a vláčny.

Môžem cheesecake pripraviť deň vopred?

Určite, dokonca je to ideálne – odležaný má ešte lepšiu chuť.

Aké ozdoby sa k nemu hodia?

Výborne sa hodí šľahačka, hobliny čokolády, karamelová poleva alebo kandizované ovocie.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt