LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Jesenné jedlá z čerstvých húb: Vôňa lesa, ktorá patrí na váš stôl

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
18. septembra 2025 15:00
Košík plný čerstvo nazbieraných húb – dubáky, bedle, kuriatka a kozáky na drevenom stole.

Jesenné jedlá z čerstvých húb – vôňa lesa na tanieri.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Jeseň je v našich končinách časom plným vôní, farieb a najmä húb. Slovensko patrí medzi hubárske veľmoci a pre mnohých z nás je zbieranie húb nielen hobby, ale aj rodinnou tradíciou. Košíky plné dubákov, bedlí, masliakov, suchohríbov či kuriatok sú symbolom babieho leta a prírody, ktorá nám štedro ponúka svoje dary.

REKLAMA

A čo s nimi, keď sa vrátime domov? Možností je nespočetne veľa. Huby sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov – od jednoduchých raňajkových jedál až po honosné večere, ktoré by ste pokojne mohli servírovať v reštaurácii.

Prečo milujeme huby?

Huby sú v prvom rade aromatické a chuťovo výrazné. Každý druh má svoju typickú chuť:

  • dubáky (hríby smrekové, dubové, letné): intenzívna, oriešková chuť, ideálne na polievky, omáčky aj sušenie,
  • bedle: jemné a mäsité klobúky, ktoré sa dajú vypražiť ako rezne,
  • masliaky: šťavnaté huby, vhodné do polievok a na nakladanie,
  • kuriatka: krásne žlté huby so sladkastou chuťou, hodia sa do omáčok a k divine,
  • suche hríby a kozáky: menej výrazné než dubáky, ale skvelé na praženicu a guláš,
  • plávky a muchotrávky rýdziky (jedlé druhy): korenistá a špecifická chuť, ideálna na nakladanie,
  • šampiňóny a hliva ustricová: dostupné celoročne, no v jeseni sa stávajú príjemným doplnkom k lesným hubám.

Tradičná slovenská hubová polievka

Naši starí rodičia ju pripravovali z toho, čo nazbierali v lese – dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky. Základ tvorí cibuľka, cesnak, zemiaky, trochu rasce a majoránka. Hustejšia verzia s krúpami a smotanou je typická pre jesenné nedele.

👉 Tip: ak máte veľa húb, časť nakrájajte a zamrazte. V zime z nich vykúzlite rovnakú polievku plnú vône jesene.

Krémové rizoto s dubákmi a kuriatkami

Talianske rizoto je ideálnou platformou na to, aby huby vynikli. Dubáky mu dodajú silu, kuriatka jemnú sladkosť a celé to zjemní maslo a parmezán. Podávajte s čerstvými bylinkami – napríklad s petržlenovou vňaťou alebo tymianom.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
Zabudni na mňa

Zabudni na mňa

K.M. Moronova

16,92 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Hubový guláš z kozákov a suchohríbov

Výdatné jedlo, ktoré zahreje počas sychravých večerov. Do guláša sa hodia aj tvrdšie huby, ktoré držia tvar. Stačí cibuľa, cesnak, paprika, paradajky, veľa húb a trocha kyslej smotany. Najlepšie chutí s domácou knedľou alebo čerstvým chlebom.

Praženica z bedlí alebo rýdzikov

Bedle nakrájané na plátky opečené na masle s cibuľkou a vajíčkami – jednoduché, no geniálne jedlo. Rýdziky majú zasa špecifickú, mierne pikantnú chuť, ktorú ocenia skutoční gurmáni.

👉 Blogerský tip: ak máte čerstvý domáci chlieb, podávajte praženicu priamo na ňom – chuť bude nezabudnuteľná.

Plnené pečené huby

Veľké klobúky bedlí, šampiňónov či plávok sa dajú naplniť syrom, bylinkovým maslom alebo zeleninovou zmesou a zapiecť v rúre. Je to skvelé predjedlo aj ľahká večera.

Nakladané huby na zimu

Masliaky, rýdziky či menšie dubáky sa skvele hodia na nakladanie do sladkokyslého nálevu. V chladných zimných mesiacoch potom otvoriť pohár a ochutnať kúsok jesene je hotový luxus.

Cestoviny s hubovou smotanovou omáčkou

Krátke cestoviny ako penne alebo tagliatelle sa výborne spájajú so smotanovou hubovou omáčkou. Základ tvoria dubáky, masliaky alebo hliva, smotana, cibuľka, cesnak a muškátový oriešok. Hotové za 20 minút a chuťovo neodolateľné.

Hubová pizza či slaný koláč

Kto povedal, že huby patria len do polievok? Skúste ich ako náplň do pizze alebo slaného koláča s listovým cestom. S dubákmi a mozzarellou vytvoríte skvelú kombináciu, ktorá vonia celou kuchyňou.

Jesenné huby sú skutočný dar prírody. Stačí ich správne pripraviť a získať tak jedlá, ktoré rozvoňajú celú domácnosť. Či už siahnete po tradičnej polievke, praženici alebo modernom risotte, vždy si na tanieri prinesiete kúsok lesa.

👉 Nabudúce, keď sa vrátite s plným košíkom z lesa, nebojte sa experimentovať. Čerstvé huby ponúkajú nekonečné možnosti – a každá jeseň je príležitosťou objaviť nové chute.

FAQ: Najčastejšie otázky o jesenných jedlách z húb

Ktoré huby sú najlepšie do polievky?

Do tradičnej hubovej polievky sa hodia dubáky, kozáky, masliaky aj suchohríby, ktoré dodajú intenzívnu vôňu a chuť.

Dá sa urobiť rizoto z čerstvých slovenských húb?

Áno, dubáky a kuriatka sú ideálne – rizotu dodajú hĺbku chuti a jemnú sladkosť.

Ako pripraviť chutný hubový guláš?

Najlepšie je použiť tvrdšie huby ako kozáky a suchohríby, ktoré držia tvar, spolu s cibuľou, paprikou a smotanou.

Aké huby sú vhodné na praženicu?

Skvelé sú bedle a rýdziky, ktoré majú jemnú alebo pikantnejšiu chuť.

Čo sa hodí ako plnka do pečených húb?

Veľké klobúky môžete naplniť syrom, bylinkovým maslom alebo zeleninovou zmesou a zapiecť.

Môžem huby použiť aj na pizzu či koláče?

Určite áno – dubáky s mozzarellou na pizzi alebo huby v slanom koláči s listovým cestom sú skvelá jesenná voľba.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt