LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Koláč „Čum na drát“: Sladké prekvapenie na plechu

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
06. septembra 2025 05:32
Makový koláč Čum na drát nakrájaný na štvorcové rezy s prirodzene vytvorenými vrstvami, podávaný na bielom podnose

Makový koláč Čum na drát – tradičný recept so zázračnými vrstvami

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Tento koláč si získal popularitu vďaka tomu, že počas pečenia sám vytvorí krásne vrstvy – bez toho, aby ste museli niečo natierať či plniť. Na prvý pohľad vyzerá nenápadne, no po rozkrojení vás čaká prekvapenie, ktoré vyčarí úsmev na tvári každému. Vďaka maku má nezameniteľnú chuť a šťavnatosť.

REKLAMA

Čas prípravy: 75 minút
Počet porcií: 12
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

  • 5 ks vajec
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g masla (rozpusteného, vychladnutého)
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g mletého maku
  • 500 ml mlieka
  • štipka soli

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do hustej bielej peny.
  2. Za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievame rozpustené, vychladnuté maslo. Šľaháme ešte aspoň 5 minút, kým nevznikne hladká nadýchaná zmes.
  3. Do peny vareškou vmiešame múku s mletým makom a prilejeme mlieko. Cesto bude veľmi riedke – to je správne.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a opatrne ich zapracujeme do cesta.
  5. Riedke cesto vlejeme do hlbšej formy (cca 27×21 cm) vystlanej papierom na pečenie, boky môžeme vytrieť maslom.
  6. Pečieme pri 170 °C približne 60 minút, kým povrch krásne nezhnedne.
  7. Necháme vychladnúť, preklopíme a až potom krájame – v reze uvidíte, ako sa koláč počas pečenia sám rozdelil na vrstvy.

Tipy a variácie

  • Ak máte radi sladšie dezerty, môžete pridať o 30–50 g cukru navyše.
  • Pre sviežejšiu chuť pridajte do cesta trochu citrónovej kôry.
  • Tento koláč chutí skvelo aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 240 kcal
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 25 g
Tuky: 12 g

Vyskúšajte tento makový zázrak, ktorý sa sám počas pečenia zmení na viacvrstvový koláč. Povedzte o ňom rodine či známym – uvidíte, že aj oni budú „čumieť na drát“!

FAQ: Najčastejšie otázky o koláči Čum na drát

Ako vznikne vrstvenie v koláči Čum na drát?

Počas pečenia sa ingrediencie prirodzene usadia a vytvoria jemné vrstvy bez ďalšej námahy.

Je cesto správne, keď je príliš riedke?

Áno, riedke cesto je pre tento koláč typické a práve vďaka nemu vzniknú vrstvy.

Ako dlho treba piecť koláč Čum na drát?

Pečie sa približne 60 minút pri teplote 170 °C, kým povrch nezhnedne.

Dá sa koláč pripraviť aj s inou príchuťou?

Áno, do cesta môžete pridať citrónovú kôru alebo použiť viac cukru pre sladšiu chuť.

Ako uchovať koláč, aby zostal čerstvý?

Najlepšie je skladovať ho v chlade, zakrytý, chutí výborne aj na druhý deň.

Koľko porcií získam z tohto receptu?

Recept je určený približne na 12 porcií.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt