LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Maková štrúdľa s jahodami, sladké pokušenie plné letných chutí

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Maková štrúdľa s jahodami je skvelou kombináciou tradičného makového plnenia a sviežich jahôd, ktoré dodávajú tomuto dezertu neodolateľnú sladkosť a šťavnatosť. Ideálny dezert pre letné dni, ktorý zaujme každého milovníka ovocných a makových štrúdlí. Tento dezert je skvelý na rodinné oslavy, pikniky alebo ako sladké potešenie k popoludňajšej káve. Kombinácia makového plnenia a jahôd vytvára dokonalý chuťový zážitok, ktorý je zároveň sladký a osviežujúci.

Ingrediencie

  • Pre makové plnenie:
    • 200 g mletého maku
    • 100 g cukru
    • 100 ml mlieka
    • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Pre jahodovú náplň:
    • 200 g čerstvých jahôd, pokrájaných na malé kúsky
    • 50 g cukru
  • Pre cesto:
    • 250 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • 50 ml vlažnej vody
    • Štipka soli
    • 2 PL oleja
    • Múka na posypanie pracovnej plochy

Postup

  1. Príprava makového plnenia: V malom hrnci zahrejte mlieko s cukrom a vanilkovým extraktom, až kým cukor úplne nerozpustí. Potom vmiešajte mletý mak a varíte na miernom ohni, kým zmes nie je hladká a dobre premiešaná. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  2. Príprava jahodovej náplne a formovanie štrúdle: Jahody zmiešajte s cukrom a nechajte odstáť asi 10 minút, aby jahody pustili šťavu. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na tenký plát. Na ceste rovnomerne rozotrite makové plnenie, naň rozložte jahodovú náplň. Cesto opatrne zrolujte a konce pevne zatvorte, aby z neho náplň nevytekala.
  3. Pečenie: Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 35-40 minút, kým štrúdľa nie je zlatistá a chrumkavá.

Podávajte makovú štrúdľu s jahodami teplú alebo vychladenú, posypanú práškovým cukrom alebo podávanú so šľahačkou či vanilkovou zmrzlinou. Tento dezert je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá niečo nové a chutné v tradičnom štýle.

★★★★☆ (4.3/5 z 50 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
Tags: Chuťový ZážitokDezert Na OslavyJahodová NáplňJahodové KúskyLetné DezertyMaková ŠtrúdľaMakové PlnenieOvocné SladkostiSladké PotešenieTradičné Recepty

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

V marci prekročil počet hotelových hostí na Slovensku hranicu 400-tisíc

Ukrajinské špeciálne sily zničili ruský raketový systém zem-vzduch Buk-M3

Na Ukrajine západne od Dnepra by mohli byť britské, francúzske, nemecké a poľské sily, povedal Trumpov splnomocnenec

Zelenskyj prezradil, o čom sa chystá rozprávať s Putinom

Na rokovaniach o Ukrajine v Turecku bude americký minister zahraničia Marco Rubio

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909