Makový závin je slovenská klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. Tento recept vám ukáže, ako ho pripraviť dokonale jemný a plný chuti, aby si získal každého pri stole.
Ingrediencie, ktoré spravia zázrak na tanieri
Bez správnych surovín by bol makový závin len obyčajným koláčom. Dbajte na kvalitu a čerstvosť!
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g masla (rozpustené)
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného
- 1 vajce
- štipka soli
Na plnku:
- 300 g mletého maku
- 150 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna (voliteľné)
- štipka škorice na zvýraznenie chuti
Ako na najlepší makový závin krok za krokom
1. Cesto ako základ úspechu:
Začnite kváskom – vlažné mlieko zmiešajte s droždím a lyžičkou cukru. Nechajte 10 minút odstáť, kým kvások nezapracuje. Múku preosejte do misy, pridajte cukor, soľ, kvások, vajce a rozpustené maslo. Vymiesite hladké, pružné cesto. Ak lepí, pridajte trochu múky. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
2. Príprava makovej náplne:
Mlieko v hrnci zohrejte a pridajte mak, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a škoricu. Varte, kým nevznikne hustá, ale jemná zmes. Plnku nechajte vychladnúť.
3. Formovanie závinu:
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Naneste rovnomerne plnku a zrolujte pevne do závinu. Konce zatlačte a upevnite. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečenie:
Záviny potrite rozšľahaným vajíčkom pre krásnu farbu. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým povrch nezíska zlatistý lesk. Po upečení nechajte vychladnúť.
Makový závin: Tradičný dezert pre každú príležitosť
Tento recept je dokonalý na nedeľné popoludnie alebo sviatočné stoly. Jemné cesto, bohatá maková plnka a tradičná príprava zaručujú, že váš makový závin bude nezabudnuteľným zážitkom pre každého. Podávajte ho s čajom, kávou alebo pohárom mlieka a nechajte sa uniesť jedinečnou chuťou!