Jarná sezóna prináša so sebou nielen teplejšie dni a rozkvitnutú prírodu, ale aj obdobie, keď lesy a lúky ožívajú vďaka jedinečnej bylinke známej ako medvedí cesnak. Tento zelený poklad, obľúbený medzi gurmánmi a zdravo sa stravujúcimi jedincami, je nielen chuťovým zážitkom, ale aj zdrojom mnohých výživných a liečivých vlastností. Sezóna medvedieho cesnaku 2024 je v plnom prúde a ponúka perfektnú príležitosť, ako zaviesť túto bylinku do stravovacích návykov našich najmenších.
Deti sú prirodzene zvedavé a otvorené novým chuťovým skúsenostiam, čo robí z jari ideálny čas na to, aby sme ich zoznámili s medvedím cesnakom – jeho chuťou, vôňou a všetkými úžasnými spôsobmi, akými ho možno využiť v kuchyni. Zapájanie detí do prípravy jedál s medvedím cesnakom môže byť nielen zábavné, ale aj vzdelávacie, keďže spoločne objavujeme, aké jednoduché a prínosné môže byť zaradenie tejto bylinky do nášho jedálnička.
Pripravte sa teda na cestu plnú zelených listov, divokých chutí a rodinnej zábavy, ktorá čaká práve za dverami vďaka čarokrásnym receptom s medvedím cesnakom pre rok 2024.
1. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- Hŕstka čerstvého medvedieho cesnaku
- 50 g parmezánu
- 50 g píniových orieškov (alebo slnečnicových semienok pre alergikov)
- Olivový olej
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Vaše obľúbené cestoviny
Postup:
- Medvedí cesnak, parmezán, píniové oriešky, soľ a korenie dajte do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
- Postupne pridávajte olivový olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale a zmiešajte s pestom.
- Podávajte teplé s ďalším parmezánom na posypanie.
Tento jednoduchý recept je nielen zdravý, ale aj nesmierne chutný a určite si ho vaše deti zamilujú.
2. Pomazánka z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- Hŕstka čerstvého medvedieho cesnaku
- 200 g mäkkého krémového syra (napr. mascarpone alebo lučina)
- Soľ a čerstvo mletý čierny korenie
- Trochu citrónovej šťavy
Postup:
- Medvedí cesnak nasekajte nadrobno.
- V miske zmiešajte syr s nasekaným medvedím cesnakom.
- Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Podávajte s čerstvým pečivom alebo ako dip k zelenine.
Táto pomazánka je ideálna pre rýchle snacky alebo zdravé raňajky.
3. Placky z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- Hŕstka čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 veľké vajce
- 100 g múky alebo ovsených vločiek
- 100 ml mlieka
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Medvedí cesnak nasekajte nadrobno.
- V miske zmiešajte vajce, múku, mlieko, soľ a korenie, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Pridajte nasekaný medvedí cesnak a dobre premiešajte.
- Na panvici rozohrejte olej a lyžicou klaďte cesto, formujte malé placky.
- Vyprážajte z oboch strán dozlatista.
- Podávajte teplé s jogurtom alebo kyslou smotanou.
Tieto placky sú skvelou alternatívou k tradičným raňajkám a sú plné výživy.
Zapojenie medvedieho cesnaku do stravy vašich detí nemusí byť náročné. Tieto recepty sú dôkazom, že zdravé jedlo môže byť tiež chutné a zábavné. Využite sezónu medvedieho cesnaku naplno a užívajte si s vašimi deťmi nielen prípravu týchto jedál, ale aj spoločné chvíle strávené v kuchyni.