LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
streda, 19 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Najlepšia hrnčeková čerešňová bublanina: Jednoduchý a nadýchaný koláč ako od babičky

Tento jednoduchý hrnčekový recept vás presvedčí, že bublanina môže byť nielen rýchla na prípravu, ale aj dokonale nadýchaná a šťavnatá. Stačí pár základných surovín, sladké čerešne a za chvíľu máte na stole voňavý domáci koláč, ktorý si zamiluje celá rodina.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
19. februára 2025 10:00
Čerstvo upečená hrnčeková čerešňová bublanina v plechu, posypaná práškovým cukrom, so šťavnatými čerešňami na povrchu. Okolo sú roztrúsené čerešne a miska plná ovocia na drevenom stole.

Hrnčeková čerešňová bublanina – jednoduchý recept na sladkú pochúťku

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Tento recept na bublaninu si zamilujete nielen pre jeho úžasnú chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy. Stačí vám jeden hrnček a pár základných surovín, aby ste si upiekli nadýchaný ovocný koláč, ktorý rozvonia celý dom. Šťavnaté čerešne v jemnom piškótovom ceste vytvárajú dokonalú kombináciu sladkosti a sviežosti, pričom tento koláč zvládne naozaj každý – aj úplný začiatočník.

REKLAMA

Hrnčekové recepty majú svoje čaro – nemusíte sa trápiť s vážením surovín, stačí použiť klasický 250 ml hrnček a odmerať všetko jednoducho a rýchlo. Tento recept je ideálny nielen v čase, keď sú čerstvé čerešne, ale aj keď máte v mrazničke zásoby z leta. Bublanina ostáva krásne vláčna aj na druhý deň, hoci je veľká šanca, že zmizne ešte teplá priamo z plechu. Tak sa pustime do pečenia!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru (voliteľné)
  • Štipka soli

Na vrch:

  • 2 hrnčeky čerešní (čerstvé, mrazené alebo zavárané, vykôstkované)
  • 1 lyžica polohrubej múky (na obalenie čerešní)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Hrnčekové cesto, ktoré nikdy nesklame

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom – Do väčšej misy rozbijeme 4 vajcia, pridáme 1 hrnček kryštálového cukru a vyšľaháme mixérom do svetlej nadýchanej peny. Tento krok trvá približne 5 minút a zabezpečí, že bublanina bude krásne jemná.
  2. Pridáme tekuté suroviny – K vajíčkovej pene prilejeme 1 hrnček mlieka a 1/2 hrnčeka oleja a dôkladne premiešame.
  3. Spojíme suché suroviny – V druhej miske zmiešame 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. Suchú zmes postupne primiešavame k tekutým surovinám, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.

Čerešne – čerstvé, mrazené alebo zavárané?

Čerešne sú neodmysliteľnou súčasťou pravej bublaniny. Najlepšie sú čerstvé, vykôstkované čerešne, ktoré dodajú koláču šťavnatosť a prirodzenú sladkosť. Ak ich nemáte, môžete použiť aj mrazené čerešne, ale pred pridaním do cesta ich nechajte trochu rozmraziť a osušte papierovou utierkou, aby nevypúšťali priveľa šťavy. Zavárané čerešne sú ďalšou možnosťou, no odporúčam ich pred použitím scediť a nechať odkvapkať, aby nebol koláč zbytočne mokrý.

Ak chcete, aby sa čerešne rovnomerne rozložili a nepadali ku dnu, obalte ich v lyžici polohrubej múky ešte predtým, než ich nasypete na cesto. Toto jednoduché pravidlo zaručí, že ovocie ostane krásne rozptýlené po celej bublanine.

Pečenie a finálne dotyky

  1. Predhrejeme rúru – Zapneme ju na 180 °C a pripravíme si plech (klasicky ho vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie).
  2. Nalejeme cesto do plechu – Hotové cesto rovnomerne vylejeme do plechu s rozmermi približne 30 × 20 cm.
  3. Čerešne rozložíme na povrch – Jemne ich rozsypeme po ceste a netlačíme ich príliš hlboko. Počas pečenia sa ponoria samy.
  4. Pečieme približne 30 – 35 minút – Po 30 minútach skontrolujeme koláč testom špajdľou. Ak sa na špajdli nezachytí surové cesto, bublanina je hotová.
  5. Necháme vychladnúť a posypeme cukrom – Po upečení bublaninu necháme mierne vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Dokonalý domáci koláč ku káve

Tento recept na čerešňovú bublaninu je dôkazom toho, že jednoduché veci sú často tie najlepšie. Jemné nadýchané cesto, šťavnaté ovocie a rýchla príprava z neho robia ideálny koláč, ktorý môžete mať na stole doslova do hodiny. Ak máte chuť experimentovať, môžete do cesta pridať trochu citrónovej kôry, štipku škorice alebo kokos, ktoré dodajú bublanine nový rozmer.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Mladý muž sediaci na pohovke počas zimného večera drží v rukách list a vyzerá zamyslene, v pozadí svieti rozostrený vianočný stromček – symbol straty práce a nádeje na nový začiatok.
Kariéra

Čo robiť, keď stratíte zamestnanie pred Vianocami

18. novembra 2025
Štyri malé sklenené fľaštičky naplnené čerstvým zázvorovým ginger shotom so žltou farbou, položené na drevenom stole s citrónom, zázvorom a kurkumou v pozadí.
Kuchyňa

Domáce „ginger shots“ a imunitné elixíry na zimné obdobie

18. novembra 2025
Mladý muž sa učí nové digitálne zručnosti pri notebooku v modernom prostredí s prvkami umelej inteligencie, holografickými ikonami a robotickými prvkami v pozadí.
Kariéra

Up-skilling vo veku AI: Ktoré nové zručnosti budú žiadané v blízkej budúcnosti

18. novembra 2025
Obálka knihy Vek červených mravcov od Taňe Pjankovej s ilustráciou červených mravcov a domov na tmavom pozadí.
Hobby

Vek červených mravcov. Kniha, ktorá odhaľuje bolesť aj silu ukrajinskej duše

17. novembra 2025
Kniha Volanie sirén od Chrisa Hayesa položená na bielom podklade spolu s mikrofónmi, slúchadlami a diktafónom.
Hobby

Volanie sirén a boj o našu pozornosť: Prečo Chris Hayes odhaľuje skrytú pascu digitálneho sveta

17. novembra 2025
Detail drevených paličiek pred jemne rozmazanou súpravou bicích nástrojov.
Hobby

Bubnovanie ako životný reset. WELLDRUM mení hudbu na nástroj osobnostného rastu

17. novembra 2025
Kniha Dievča z kalendára od Sebastiana Fitzeka položená pri zimnej výzdobe s šiškami a čečinou.
Hobby

Dievča z kalendára: Mrazivý psychotriler, ktorý obráti Vianoce na nočnú moru

17. novembra 2025
Dvaja slovenskí speváci sediaci v sviatočne vyzdobenom priestore počas fotenia vianočného duetu.
Hudba

Robo Opatovský a Lukáš Adamec prinášajú dojímavý vianočný duet Pri jednom veľkom stole

17. novembra 2025
Kniha Ken Follett Stonehenge Svätyňa času držiavaná v ruke pred policou plnou kníh.
Hobby

Tajomstvo Stonehenge ožíva v novej ságe Kena Folletta

14. novembra 2025
Slávnostne osvetlený interiér Obecného domu v Prahe počas Česko Slovenského plesu s pódiom, publikom a bohato zdobeným secesným stropom.
Kultúra

Česko Slovenský ples 2026 odhalil veľkolepú tému aj hviezdny program

14. novembra 2025
Portrét speváčky Márie Čírovej pri zrkadle s jemným líčením a elegantnými vlnami.
Hudba

Mária Čírová predstavuje svoju autorskú vôňu AMARI a štartuje najväčšie Vianočné turné

17. novembra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt