LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
nedeľa, 16 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Opitý Izidor: Najlepšia sladká kombinácia orechov, rumu a čokolády

Tento tradičný zákusok je nesmrteľnou klasikou, ktorá zaručene očarí každého milovníka sladkostí.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
23. novembra 2024 08:00
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Ak ste ešte nepiekli Opitého Izidora, je čas to zmeniť! Tento zákusok patrí medzi tie dezerty, ktoré si mnohí pamätáme z detstva – plný intenzívnych chutí, kombinácie jemného cesta, orechového krému a bohatej čokoládovej polevy. Čo je však najdôležitejšie? Tajná ingrediencia – rum, ktorý dodáva dezertu nezameniteľný šmrnc. Pripravte si ho doma podľa overeného receptu, ktorý je výsledkom dlhoročných skúseností a zaručí vám dokonalý výsledok.

REKLAMA

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tohto výnimočného dezertu budete potrebovať:

Na cesto:

  • 6 vajec (oddelené bielka a žĺtky)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • Štipku soli

Na orechovú plnku:

  • 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 3–4 PL rumu

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL masla

Ako vytvoriť sladkú dokonalosť

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej nadýchanej peny.
  3. V samostatnej miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na pevný sneh.
  4. K žĺtkovej zmesi postupne pridajte múku, kakao a prášok do pečiva. Jemne vmiešajte sneh.
  5. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na plech a pečte približne 12–15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.

Príprava orechovej plnky:

  1. V miske zmiešajte mleté orechy, práškový cukor a maslo. Dobre premiešajte, aby vznikla jemná zmes.
  2. Pridajte rum a miešajte, kým plnka nezíska ideálnu konzistenciu – vláčnu, no stále pevnú.

Čokoládová poleva:

  1. Smotanu zahrejte na miernom ohni, ale nenechajte ju zovrieť.
  2. Pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.
  3. Nakoniec pridajte maslo, ktoré polevu krásne zjemní.

Zostavenie dezertu:

  1. Na vychladnuté cesto rovnomerne naneste orechovú plnku.
  2. Dezert polejte pripravenou čokoládovou polevou a uhladte povrch.
  3. Nechajte dezert stuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.

Prečo si tento zákusok zamilujete

Opitý Izidor je dôkazom, že kombinácia jednoduchých surovín dokáže vytvoriť niečo výnimočné. Jemné kakaové cesto, orechová náplň s nádychom rumu a bohatá čokoládová poleva – tento dezert jednoducho nemá konkurenciu. Ideálny na sviatky, oslavy alebo len tak k šálke kávy.

Tip: Ak chcete dezert ozvláštniť, môžete ho dozdobiť nasekanými orechmi alebo strúhanou čokoládou.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt