LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Pravý pardubický perník: Recept, ktorý vás prenesie do vône Vianoc

Ak hľadáte tradičný recept na pardubický perník, ste na správnom mieste. Táto voňavá dobrota s medovou chuťou a jemne korenistou arómou je neoddeliteľnou súčasťou českého kulinárskeho dedičstva.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
28. novembra 2024 20:30
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Pardubický perník má svoj pôvod v stredovekých receptoch, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu. Táto špecialita, ktorá preslávila mesto Pardubice, sa v minulosti pripravovala hlavne na sviatky a významné príležitosti. Typický je nielen svojou jemnou textúrou a bohatou chuťou, ale aj dekoratívnym vzhľadom. Tradične sa pečie s medom a zmesou korenín, ktoré dodávajú perníku jeho nezameniteľnú arómu. Vyskúšajte tento overený recept, ktorý spája tradíciu s jednoduchou prípravou.

REKLAMA

Čo budete potrebovať? Ingrediencie, ktoré robia zázraky

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia (škorica, badián, klinčeky, muškátový oriešok)
  • Štipka soli
  • Na ozdobenie: čokoládová poleva, orechy alebo sušené ovocie

Postup: Ako upiecť dokonalý pardubický perník

  1. Pripravte si cesto: V hlbokej mise zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, perníkové korenie, sódu bikarbónu a štipku soli. V menšom hrnci roztopte maslo s medom a nechajte vychladnúť. Potom pridajte mlieko a vajcia a dobre premiešajte. Tekuté suroviny vlejte do sypkej zmesi a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky.
  2. Odležanie cesta: Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Toto je kľúčový krok, ktorý zabezpečí správnu konzistenciu a intenzívnu chuť.
  3. Tvarovanie: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujte tvary podľa želania – srdcia, hviezdy alebo tradičné obdĺžniky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút, kým perníky mierne nezhnednú. Dávajte pozor, aby ste ich neprepiekli, aby zostali mäkké.
  5. Ozdobovanie: Po vychladnutí môžete perníky ozdobiť čokoládovou polevou, sušeným ovocím alebo nasekanými orechmi. Ak máte čas, vyskúšajte aj tradičné zdobenie bielkovou polevou.

Tradícia, ktorá spája generácie

Pardubický perník nie je len dezert, je to kúsok histórie, ktorý v sebe nesie vôňu domova a sviatočnej pohody. Jeho príprava môže byť príležitosťou na spoločné chvíle s rodinou alebo na potešenie blízkych vlastnoručne pripraveným darčekom. Ak ho uchováte v uzavretej nádobe, odmení vás dlhotrvajúcou čerstvosťou a ešte intenzívnejšou chuťou. Dajte si záležať na každom kroku a váš perník sa stane nezabudnuteľnou súčasťou sviatočného obdobia.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt