Raňajkové muffiny s mrkvou a orechmi sú jemne sladké, vláčne a plné zdravej energie. Vďaka mrkve a orechom obsahujú množstvo vlákniny a živín, ktoré vás zasýtia na celé dopoludnie. Sú skvelou alternatívou ku klasickým sladkostiam – ideálne na raňajky, desiatu alebo ako snack na cesty.
Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 12 muffinov
Náročnosť: ľahká
Ingrediencie
- 200 g hladkej alebo špaldovej múky
- 150 g nastrúhanej mrkvy
- 80 g nasekaných vlašských orechov
- 2 vajcia
- 100 g trstinového cukru alebo medu
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- štipka soli
Postup
- Vajcia vyšľaháme s cukrom (alebo medom), pridáme olej a mlieko.
- Primiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a štipku soli.
- Do cesta zapracujeme nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny.
- Pečieme pri 180 °C približne 20–25 minút, kým špajľa nevyjde suchá.
- Necháme vychladnúť a podávame napríklad s jogurtom alebo ovocím.
Tipy a variácie
- Muffiny môžete obohatiť o hrozienka alebo kúsky jabĺk.
- Pre zdravšiu verziu vymeňte polovicu múky za celozrnnú.
- Skvelé sú aj s tvarohovým alebo jogurtovým krémom navrchu.
Nutričné údaje na 1 muffin
Kalórie: cca 190 kcal
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 22 g
Tuky: 9 g
Vyskúšajte tieto raňajkové muffiny s mrkvou a orechmi. Aké orechy máte najradšej?
FAQ: Najčastejšie otázky o raňajkových muffinoch s mrkvou
Sú muffiny vhodné aj na desiatu do školy či práce?
Áno, sú praktické, výživné a ľahko sa prenášajú.
Dá sa cukor nahradiť medom?
Áno, recept funguje aj s medom, ktorý muffinom dodá jemnejšiu sladkosť.
Aké orechy sú najlepšie do cesta?
Najčastejšie sa používajú vlašské orechy, no hodia sa aj lieskovce či mandle.
Môžem muffiny pripraviť bez mlieka?
Určite, použite rastlinné mlieko alebo vodu.
Ako dosiahnuť, aby boli muffiny vláčne?
Netreba ich piecť príliš dlho a do cesta je vhodné pridať mrkvu, ktorá dodá šťavnatosť.
Dá sa recept obohatiť o ďalšie ingrediencie?
Áno, môžete pridať hrozienka, kúsky jabĺk alebo navrch jogurtový krém.















