LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tekvicovo-škoricová bábovka s javorovým sirupom: Sladká jesenná harmónia

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
11. septembra 2025 09:02
Tekvicovo-škoricová bábovka poliatá javorovou polevou, servírovaná na rustikálnom tanieri s jesennou dekoráciou listov a malej tekvice.

Tekvicovo-škoricová bábovka s javorovým sirupom – jesenný dezert plný vôní

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Javorový sirup dodá tejto tekvicovej bábovke jemnú karamelovo-orieškovú chuť, ktorá sa nádherne spája s vôňou škorice. Vznikne tak vláčny koláč ideálny na jesenné večery, keď vonku šumí vietor a vnútri to vonia po domácom pečení.

REKLAMA

Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 10–12
Náročnosť: ľahká

Ingrediencie

Na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tekvicového pyré (upečená maslová alebo hokkaido tekvica, rozmixovaná)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 100 ml javorového sirupu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL mletej škorice
  • ½ ČL muškátového orieška
  • štipka soli
  • 50 ml mlieka alebo smotany

Na polevu

  • 100 g práškového cukru
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1–2 PL mlieka (podľa potreby na konzistenciu)

Postup

  1. Tekvicu nakrájajte na kúsky, upečte ju do mäkka a rozmixujte na pyré.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.
  3. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte olej, tekvicové pyré, javorový sirup a mlieko.
  4. Tekutú zmes vlejte do suchej a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  5. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečte pri 175 °C približne 50–55 minút. Skontrolujte špajľou, či je hotové.
  6. Vychladnutú bábovku prelejte polevou, ktorú pripravíte zmiešaním práškového cukru, javorového sirupu a mlieka.

Tipy a variácie

  • Do cesta môžeš pridať nasekané pekanové orechy alebo brusnice.
  • Ak nemáš javorový sirup, použi med – chuť bude iná, ale stále skvelá.
  • Pre jemnejší výsledok môžeš nahradiť časť oleja jogurtom.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 235 kcal
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 36 g
Tuky: 9 g

Upiekli ste si túto bábovku? Podeľte sa s nami, či ste ju vylepšili orechmi alebo ju nechali v čistej podobe.

FAQ: Najčastejšie otázky o tekvicovo-škoricovej bábovke

Môžem použiť inú tekvicu ako hokkaido alebo maslovú?

Áno, hodí sa aj obyčajná jesenná tekvica, dôležité je spraviť jemné pyré.

Dá sa bábovka pripraviť aj bez javorového sirupu?

Áno, môžeš použiť med alebo agávový sirup, chuť však bude mierne odlišná.

Ako docielim, aby bola bábovka vláčna?

Neprepeč ju a pridaj tekvicové pyré či trochu jogurtu, ktoré dodajú vláčnosť.

Hodí sa do cesta pridať orechy alebo ovocie?

Určite áno, pekanové orechy, vlašské orechy alebo brusnice chutia výborne.

Ako skladovať tekvicovú bábovku, aby vydržala čerstvá?

Najlepšie je ju uchovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, vydrží 2–3 dni.

Dá sa bábovka pripraviť aj vo vegánskej verzii?

Áno, vajcia môžeš nahradiť banánom či chia semienkami a mlieko rastlinnou alternatívou.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt