LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Aktuálne správy
streda, 30 júla, 2025
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tradičná šošovicová polievka na kyslo, recept plný chutí a tradície

28. júla 2025
0 0
Recept

Recept

Šošovicová polievka na kyslo je klasické jedlo, ktoré má hlboké korene v stredoeurópskej kuchyni. Táto polievka kombinuje bohatú, zemité chuť šošovice s príjemným kyslým nádychom, čo vytvára nezameniteľný gurmánsky zážitok. Je výživná, sýta a ideálna na zahriatie počas chladných mesiacov. Vďaka jednoduchosti prípravy a dostupnosti ingrediencií si ju môžete vychutnať kedykoľvek, či už ako hlavné jedlo alebo ako teplý predkrm.

Ingrediencie

  • 250 g zelenej šošovice
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
  • 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 2 PL octu (alebo podľa chuti)
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja

Postup

  1. Príprava základu: V hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej a opražte nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a mrkvu, restujte ešte približne 2 minúty, kým sa nezačnú uvoľňovať arómy.
  2. Varenie šošovice: Do hrnca pridajte šošovicu, zalejte zeleninovým vývarom a pridajte bobkový list. Osolte a okoreňte. Zvýšte teplotu a priveďte k varu. Potom znižte teplotu a nechajte polievku pomaly variť približne 25 až 30 minút, alebo kým šošovica nebude mäkká.
  3. Dochutenie na kyslo: Keď je šošovica uvarená, pridajte ocot a majoránku. Premiešajte a ochutnajte. Prípadne upravte množstvo octu podľa vašej chuti. Nechajte polievku ešte chvíľu povariť, aby sa chute pekne spojili.

Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami, ak máte radi. Táto šošovicová polievka na kyslo je skvelým spôsobom, ako si vychutnať tradičné chutě v modernom prevedení. Je to ideálne jedlo pre každého, kto hľadá útulné, zasýtiace a zároveň zdravé stravovanie. Dobrú chuť!

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Čítajte viac

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa
Kuchyňa

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

29. júla 2025
Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady
Kuchyňa

Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady

29. júla 2025
Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu
Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

29. júla 2025
Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu
Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

29. júla 2025
Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou
Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

29. júla 2025
Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách
Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

29. júla 2025
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt