LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tradičné bryndzové halušky: Slovenský poklad na tanieri

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
18. júla 2025 06:36
Tradičné bryndzové halušky s opraženou slaninou na keramickom tanieri

Bryndzové halušky s chrumkavou slaninkou – slovenská tradícia na tanieri

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Bryndzové halušky sú právom považované za národný poklad Slovenska. Mäkké zemiakové halušky obalené v jemnej bryndzi a zaliate chrumkavou slaninkou dokážu potešiť aj toho najnáročnejšieho gurmána. Tento recept je overený generáciami a prinesie ti chuť pravých slovenských salašov priamo na stôl.

REKLAMA

Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na halušky

  • 1 kg zemiakov
  • cca 300 g polohrubej múky (množstvo sa môže meniť podľa konzistencie)
  • 1 vajce (voliteľné, tradične sa nie vždy používa)
  • soľ

Na dokončenie

  • 250 g bryndze (pravá ovčia)
  • 150 g údenej slaniny
  • 100 ml kyslej smotany (voliteľné)

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme soľ, prípadne vajce a postupne prisypávame múku, kým nám nevznikne polotuhé, mierne lepkavé cesto.
  2. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Pomocou haluškovača alebo lyžičky odkrajujeme malé kúsky cesta a hádžeme ich do vriacej vody.
  3. Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 5 minút). Následne ich vyberieme dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Môžeme si odložiť aj trochu vody, v ktorej sme varili halušky.
  4. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici do chrumkava.
  5. Do horúcich halušiek vmiešame bryndzu (môžete pridať aj kyslú smotanu, ak chcete krémovejšiu konzistenciu). Ak chcete môžete pre lepšiu a chuť pridať aj trochu vody z halušiek. Na vrch pridáme opraženú slaninku spolu s výpekom.

Tipy a variácie

  • Ak nemáte bryndzu, môžete ju nahradiť zmesou tvarohu a smotany, no chuť nebude tak autentická.
  • Pre jemnejší výsledok môžete časť bryndze nahradiť smotanou alebo zmiešať bryndzu s vodou z halušiek
  • Podávajte s čerstvým mliekom alebo žinčicou — tak, ako to robia na salašoch.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 750 kcal
Bielkoviny: 25 g
Sacharidy: 85 g
Tuky: 30 g

FAQ: Najčastejšie otázky o bryndzových haluškách

Môžem bryndzové halušky pripraviť aj bez haluškovača?

Áno, cesto môžete odkrajovať aj lyžičkou priamo do vriacej vody.

Dá sa bryndza nahradiť inou surovinou?

Môžete použiť zmes tvarohu a smotany, chuť však nebude taká autentická.

Sú bryndzové halušky vhodné aj pre deti?

Áno, ak deti nemajú alergiu na mliečne výrobky a znášajú výraznejšie chute.

Môžem halušky pripraviť vopred?

Samozrejme, po uvarení ich stačí pred podávaním krátko ohriať v horúcej vode alebo na panvici.

Ako dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu?

Pridajte trochu smotany alebo vody z halušiek priamo do bryndze.

S čím sa halušky najlepšie podávajú?

Tradične s pohárom čerstvého mlieka alebo žinčice.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt