LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Kokosové ježe, ktoré rozvoňajú vašu kuchyňu

Obľúbený recept, ktorý spojí šťavnaté cesto, čokoládovú polevu a kokos v jedinečnom dezerte vhodnom na každú príležitosť.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
24. novembra 2024
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Pripravte si jednoduchý a chutný dezert, ktorý si zamilujú deti aj dospelí. Kokosové ježe sú tradičný koláčik, ktorý má svoje miesto na sviatočných stoloch aj bežných rodinných stretnutiach. Ich príprava je jednoduchšia, než by ste čakali, a výsledok vás odmení mäkkým, vláčnym cestom a intenzívnou chuťou čokolády a kokosu. Ak hľadáte dezert, ktorý sa ľahko skladuje, dobre prenáša a vždy oslní, ste na správnej adrese. Prečo ich teda nevyskúšať už dnes?

Čo budete potrebovať na prípravu týchto sladkých zázrakov?

  • Cesto:
    • 4 vajcia
    • 200 g kryštálového cukru
    • 250 g polohrubej múky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 200 ml mlieka
    • 100 ml oleja
  • Čokoládová poleva:
    • 200 g masla
    • 200 g čokolády na varenie
    • 100 ml mlieka
    • 3 PL kakaa
    • 100 g práškového cukru
  • Na obaľovanie:
    • 200 g strúhaného kokosu

Ako pripraviť dokonalé kokosové ježe?

  1. Začnite cestom: Oddelte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte mlieko, olej a premiešajte. Postupne primiešavajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov.
  2. Pečenie: Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Uistite sa, že je cesto prepečené, pomocou špajdle. Po upečení nechajte vychladnúť.
  3. Príprava polevy: Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a čokoládu. Pridajte kakao, práškový cukor a mlieko. Miešajte, kým nezískate hladkú a lesklú polevu.
  4. Formovanie ježkov: Vychladnuté cesto nakrájajte na kocky. Každý kúsok namáčajte do teplej čokoládovej polevy a potom obaľte v strúhanom kokose.
  5. Chladenie: Hotové ježe nechajte stuhnúť na mriežke alebo plechu. Po vychladnutí ich skladujte v uzavretej nádobe.
Prečítajte si tiež
Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Malé kúsky radosti, ktoré potešia každého

Kokosové ježe sú dezert, ktorý má svoju dušu. Ich vláčne cesto, lahodná čokoládová poleva a voňavý kokos vytvárajú dokonalú kombináciu chutí. Vďaka jednoduchému postupu si ich môžete pripraviť aj na poslednú chvíľu. Uchovajte si recept a urobte z neho rodinný poklad, ktorý bude robiť radosť generáciám.

Ako dlho vydržia kokosové ježe čerstvé?

Kokosové ježe vydržia v uzavretej nádobe v chladničke až 5 dní, pričom si zachovajú vláčnosť.

Môžem použiť iný typ múky?

Áno, môžete experimentovať s hladkou múkou alebo jej kombináciou s špaldovou múkou, avšak cesto môže mať mierne odlišnú štruktúru.

Dá sa čokoládová poleva nahradiť niečím iným?

Ak nemáte čokoládu, použite kakao zmiešané s maslom a cukrom. Výsledok bude rovnako chutný.

Je možné pripraviť kokosové ježe bez vajec?

Áno, vajcia môžete nahradiť banánovým pyré (1 vajce = 1/2 banánu) alebo jogurtom, avšak konzistencia sa môže mierne líšiť.

Aký kokos je najvhodnejší?

Použite jemne strúhaný kokos, ktorý sa ľahšie prichytí na polevu a má príjemnejšiu textúru.

Môžem cesto pripraviť vopred?

Áno, cesto môžete upiecť deň vopred, skladovať ho prikryté a druhý deň ho nakrájať a obaľovať.

Ako zabezpečím, aby cesto nebolo suché?

Nepečte cesto dlhšie, než je potrebné, a pridajte trochu viac mlieka, ak je zmes príliš hustá.

Je možné použiť rastlinné mlieko?

Áno, mandľové, sójové alebo ovsené mlieko sú skvelou alternatívou, ak preferujete rastlinnú verziu.

Ako dosiahnuť lesklú polevu?

Lesklú polevu získate, ak pridáte do čokoládovej zmesi trochu oleja alebo masla.

Môžem kokosové ježe zamraziť?

Áno, kokosové ježe sa dajú zamraziť v uzavretej nádobe až na 3 mesiace. Pred podávaním ich nechajte pomaly rozmraziť pri izbovej teplote.
★★★★★ (4.7/5 z 40 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
Tags: Chutný DezertČokoládová PolevaDezert ReceptKokosové CestoKokosové DobrotyKokosové JežeRecept Na Kokosové JežeSladké ZázrakyTradičný KoláčikVláčne Cesto

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Kampaň Staň sa policajtom prilákala 3 200 uchádzačov, ministerstvo vnútra to vníma ako veľký úspech

Slovenské protifašistické hnutie vyzýva na postavenie sôch generálom Golianovi a Viestovi

Fico šancu na spoločenský zmier zadupal do zeme, Šimečka napísal premiérovi otvorený list

Tragický koniec pátrania: Telo nezvestnej turistky našli v katastri obce Malá Lodina – FOTO

Poslanec Ferenčák bol opätovne prijatý do Strany európskych socialistov

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909