LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Aktuálne správy
štvrtok, 31 júla, 2025
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Bábovka, klasický recept na český a slovenský obľúbený dezert

28. júla 2025
0 0
Recept

Recept

Bábovka, známa pre svoju charakteristickú zvlnenú formu a jemnú vláčnu textúru, je klasickým dezertom obľúbeným na celom území Česka a Slovenska. Tento tradičný koláč sa môže variabilne ochutiť citrónovou kôrou, vanilkou, čokoládou alebo orechmi a je ideálny k popoludňajšej káve alebo čaju. Bábovka je známa pre svoju jednoduchosť prípravy a výbornú chuť, čo z nej robí perfektný dezert pre každú príležitosť.

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 250 g masla, zmäkčeného
    • 250 g cukru
    • 4 vajcia
    • 250 g hladkej múky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 3 PL kakaa (pre čokoládovú variantu, voliteľné)
  • Na vymastenie formy:
    • Maslo a múka alebo strúhanka

Postup

  1. Príprava cesta: V mise dôkladne vymiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne hladká a vzdušná zmes. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom každé dobre zapracujte do cesta pred pridaním ďalšieho. Pridajte vanilkový extrakt. V inej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju vsypávajte do mokrých ingrediencií, miešajte do hladka. Ak si prajete pripraviť čokoládovú variantu, oddeľte tretinu cesta a zmiešajte ju s kakaom.
  2. Pečenie bábovky: Formu na bábovku dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou alebo strúhankou. Ak pripravujete dvojfarebnú bábovku, do formy najprv nalejte svetlé cesto, potom čokoládové a ľahko premiešajte vidličkou pre mramorový efekt. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút alebo kým testovacia špajdľa nevyjde suchá.

Bábovka by mala byť po upečení zlatistá a pružná na dotyk. Nechajte ju vychladnúť v forme na 10 minút, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou glazúrou. Tento tradičný koláč je výborný samotný alebo podávaný s kopčekom šľahačky alebo ovocím.

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Čítajte viac

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa
Kuchyňa

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

29. júla 2025
Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady
Kuchyňa

Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady

29. júla 2025
Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu
Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

29. júla 2025
Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu
Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

29. júla 2025
Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou
Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

29. júla 2025
Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách
Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

29. júla 2025
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt