LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Bábovka, klasický recept na český a slovenský obľúbený dezert

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
in Kuchyňa
Recept

Recept

Bábovka, známa pre svoju charakteristickú zvlnenú formu a jemnú vláčnu textúru, je klasickým dezertom obľúbeným na celom území Česka a Slovenska. Tento tradičný koláč sa môže variabilne ochutiť citrónovou kôrou, vanilkou, čokoládou alebo orechmi a je ideálny k popoludňajšej káve alebo čaju. Bábovka je známa pre svoju jednoduchosť prípravy a výbornú chuť, čo z nej robí perfektný dezert pre každú príležitosť.

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 250 g masla, zmäkčeného
    • 250 g cukru
    • 4 vajcia
    • 250 g hladkej múky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 3 PL kakaa (pre čokoládovú variantu, voliteľné)
  • Na vymastenie formy:
    • Maslo a múka alebo strúhanka

Postup

  1. Príprava cesta: V mise dôkladne vymiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne hladká a vzdušná zmes. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom každé dobre zapracujte do cesta pred pridaním ďalšieho. Pridajte vanilkový extrakt. V inej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju vsypávajte do mokrých ingrediencií, miešajte do hladka. Ak si prajete pripraviť čokoládovú variantu, oddeľte tretinu cesta a zmiešajte ju s kakaom.
  2. Pečenie bábovky: Formu na bábovku dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou alebo strúhankou. Ak pripravujete dvojfarebnú bábovku, do formy najprv nalejte svetlé cesto, potom čokoládové a ľahko premiešajte vidličkou pre mramorový efekt. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút alebo kým testovacia špajdľa nevyjde suchá.

Bábovka by mala byť po upečení zlatistá a pružná na dotyk. Nechajte ju vychladnúť v forme na 10 minút, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou glazúrou. Tento tradičný koláč je výborný samotný alebo podávaný s kopčekom šľahačky alebo ovocím.

★★★★★ (4.7/5 z 46 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!

Vybranéčlánky

Tanier s čerstvými sušienkami a pohárom Nutelly na kuchynskej linke, spolu s banánmi, múkou a ďalšími ingredienciami.

Jednoduché a chutné recepty s Nutellou: Sladká inšpirácia pre každý deň

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku: Čo ochutnať

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku: Čo ochutnať

Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Najlepší krém na laskonky: Tajomstvo lahodného pečiva

Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Rýchle šuhajdy, ktoré pripravíte za pár minút

Tags: Český A SlovenskýCharakteristická FormaCitrónová KôraČokoládová VariantaKlasický ReceptTradičný KoláčVanilková ChuťVláčna Textúra

Ďalšie články

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Vstúpiť do lesa neznamená len nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. Môže to byť aj začiatok dobrodružstva, ktoré vedie k chutným a...

Read moreDetails
Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Read moreDetails
Kuchyňa

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Read moreDetails
Kuchyňa

Čo jesť na Zelený štvrtok, ak si chcete pochutnať a zároveň uctiť tradíciu

Zelený štvrtok je jedným z najvýznamnejších dní Veľkonočného týždňa, ktorý v kresťanskej tradícii pripomína Poslednú večeru Ježiša Krista s apoštolmi....

Read moreDetails
Kuchyňa

Objavte tie najlepšie veľkonočné recepty, ktoré voňajú slovenskou tradíciou

Veľká noc na Slovensku je viac než len sviatok – je to čas, keď sa celá rodina stretne pri jednom...

Read moreDetails
Kapustová polievka na chudnutie v bielej miske, ozdobená čerstvými bylinkami.
Kuchyňa

Kapustová polievka na chudnutie: Zázračný recept alebo len ďalší diétny mýtus?

Kapustová polievka na chudnutie je fenomén, ktorý už desaťročia láka tisícky ľudí túžiacich po štíhlejšej postave. Predstava, že môžete v...

Read moreDetails
Čerstvé listy medvedieho cesnaku položené na drevenej doske v kuchyni, pripravené na spracovanie.
Kuchyňa

Medvedí cesnak v chladničke: Koľko vydrží čerstvý a ako predĺžiť jeho trvanlivosť?

S príchodom jari sa lesy a trhy opäť napĺňajú aromatickým medvedím cesnakom. Táto jedinečná bylina je známa nielen svojou intenzívnou...

Read moreDetails
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909