Brokolicová polievka je nielen zdravá, ale aj chutná voľba pre každého, kto hľadá rýchly a výživný obed alebo večeru. Tento recept je jednoduchý na prípravu a plný vitamínov, ktoré podporia vašu imunitu. Brokolica je známa svojimi zdravotnými výhodami, obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Príprava tejto polievky vám nezaberie veľa času, no výsledok stojí za to. Skvelá na zimné večery alebo ako ľahký letný obed, táto polievka vás určite nesklame.
Ingrediencie
- 1 veľká brokolica (približne 500 g)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie (alebo kokosového mlieka pre vegánsku verziu)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup
- Príprava zeleniny: Najprv umyte brokolicu a rozdeľte ju na menšie ružičky. Ošúpte cibuľu, cesnak a zemiaky, a nakrájajte ich na malé kúsky.
- Smaženie: V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezačne byť priehľadná.
- Pridanie zemiakov: Pridajte nakrájané zemiaky do hrnca a krátko ich osmažte spolu s cibuľou a cesnakom.
- Pridanie brokolice a vývaru: Pridajte brokolicu a zalejte zeleninovým vývarom. Priveďte k varu a varte na strednom ohni približne 15-20 minút, alebo kým zelenina nebude mäkká.
- Mixovanie: Polievku odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladka. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru.
- Pridanie smotany: Vráťte polievku na mierny oheň, pridajte smotanu (alebo kokosové mlieko) a dobre premiešajte. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa potreby.
- Podávanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami alebo opečeným chlebom.
Vychutnajte si túto lahodnú brokolicovú polievku, ktorá je nielen výživná, ale aj mimoriadne chutná. Dobrú chuť!