Lesné huby sú výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínov. S ich jedinečnou chuťou a textúrou sa stávajú stredobodom mnohých vynikajúcich pokrmov. Predstavujeme vám recepty, ktoré oslavujú túto jesennú delikatesu v rôznych kuchárskych podobách.
Krémová hubová polievka
Ingrediencie:
- 500g lesných húb
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie, maslo
Postup: Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané huby a restujte ďalších 10 minút. Pridajte vývar, soľ a korenie a varte 20 minút. Pred podávaním prilejte smotanu a rozmixujte do hladka.
Hubový tatarák
Ingrediencie:
- 300g čerstvých lesných húb (napr. kuriatka)
- 1 malá cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, korenie, citrónová šťava
Postup: Huby, cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte alebo rozmixujte v mixéri. Pridajte olivový olej, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Vymiešajte a nechajte odležať v chladničke.
Steak s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
- 2 steaky (hovädzie alebo bravčové)
- 250g lesných húb
- 100 ml červeného vína
- 2 PL masla
- 100 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie
Postup: Steaky opečte na panvici na masle. Keď sú hotové, vyberte ich a na panvici orestujte huby. Pridajte víno a nechajte zredukovať na polovicu. Pridajte smotanu, soľ a korenie. Omáčkou polejte steak pri podávaní.
Hubové rizoto
Ingrediencie:
- 300g arborio ryže
- 500g lesných húb
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 malá cibuľa
- 50g parmezánu
- Maslo, soľ, korenie
Postup: Na masle orestujte cibuľu, pridajte ryžu a orestujte do sklovita. Postupne pridávajte vývar a miešajte. Keď je ryža takmer hotová, pridajte nakrájané huby. Pred podávaním pridajte strúhaný parmezán.
Hubové palacinky
Ingrediencie:
- Hotové palacinky
- 400g lesných húb
- 150g tvarohu
- 1 strúčik cesnaku
- Sójová omáčka, soľ, korenie
Postup: Na panvici orestujte huby s cesnakom. Pridajte tvaroh, soľ, korenie a trochu sójovej omáčky. Touto zmesou naplňte palacinky.
Čokoládové cookies s hubami
Áno, správne čítate! Huby v dezerte. Určité druhy húb majú orechovú chuť, ktorá sa perfektne kombinuje s čokoládou.
Ingrediencie:
Cookies
- 170g masla
- 20g ľadových kociek
- 100 g hlivy sušenej ( alebo čerstvej a usušenej v rúre)
- 1 ČL prášku z espressa
- 5g vanilkového extraktu
- 5g miso pasty
- 80g cukru
- 100g tmavého trstinového cukru
- 4g soli
- 1 vajce
- 200g hladkej múky
- 4g jedlej sódy
- 160g tmavej čokolády, nahrubo pokrájanej
Na ozdobu:
- 60g tmavej čokolády
- 3g hrubozrnnej morskej soli
- 100g hlivy
Postup:
Prášok z húb: Huby rozdeľte na jednotlivé kúsky. Vysušte ich v sušičke alebo v rúre pri 60°C 8-12 hodín. Po vysušení ich rozmixujte na jemný prášok. V malom hrnci roztopte maslo na strednom ohni. Keď začne voňať orechovo a zmení farbu, odstavte ho z ohňa a pridajte ľad. V miske zmiešajte hnedé maslo, prášok z húb, kávu, vanilku, miso pastu, oba cukry a soľ. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Postupne pridajte múku a sódu bikarbónu. Na záver vmiešajte čokoládu. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť 20 minút. Potom z cesta vytvorte gule o váhe 40g a nechajte ich v chladničke aspoň 6 hodín. Rúru predhrejte na 180°C. Na plech s papierom na pečenie položte 6-8 gúľ cesta. Medzi nimi nechajte 8cm miesta. Na každú guľku pridajte kúsky čokolády na ozdobu. Pečte 6 minút, potom na sušienky položte kúsky húb a posypte soľou. Pečte ďalších 10 minút.
Ochladzovanie: Sušienky nechajte na plechu 5 minút, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Lesné huby sú výborným spoločníkom nielen tradičných pokrmov, ale aj tých netradičných, ako sú dezerty. Vďaka svojej všestrannosti a charakteristickej chuti sa stávajú stredobodom mnohých gurmánskych skvostov. Experimentujte, kombinujte a objavujte nové chute s týmito jesennými darčekmi prírody.