LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Aktuálne správy
streda, 30 júla, 2025
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Slivkové gule, tradičný Recept na obľúbenú slovenskú pochúťku

28. júla 2025
0 0
LIFEZONE.sk

LIFEZONE.sk

Slivkové gule sú obľúbeným dezertom v mnohých stredoeurópskych krajinách, vrátane Slovenska. Tento chutný a jednoduchý pokrm je zvlášť obľúbený v jesennom období, keď sú slivky najsladšie a najšťavnatejšie. Slivkové gule sú výborné samotné alebo posypané cukrom a škoricou, podávané s rozpusteným maslom alebo posypané strúhaným tvarohom. Sú ideálne ako sladká večera alebo ako bohatý dezert.

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g zemiakov, uvarených a pretlačených
    • 250 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • Štipka soli
  • Na plnku:
    • 12 zrelých sliviek, bez kôstok
    • 1 ČL cukru do každej slivky (voliteľné)
  • Na posypanie:
    • Rozpustené maslo
    • Mletý cukor zmiešaný so škoricou

Postup

  1. Príprava cesta: Uvarte zemiaky, ošúpte ich a ešte teplé pretlačte cez tlačenku alebo rozdrťte. Nechajte zemiaky úplne vychladnúť. Pridajte múku, vajce a štipku soli k vychladnutým zemiakom a vypracujte hladké, mäkké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu múky, ale dajte si pozor, aby cesto nebolo príliš tvrdé.
  2. Formovanie a varenie gulí: Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm. Vykrájajte z cesta kruhy. Do stredu každého kruhu vložte slivku, do ktorej môžete pridať trochu cukru, ak chcete. Cesto zabaľte okolo slivky a formujte gule. V hrnci privediete k varu osolenú vodu a opatrne do nej vložte slivkové gule. Varíte približne 10-15 minút, alebo kým gule nevyplávajú na povrch a cesto nie je dôkladne uvarené.

Podávajte slivkové gule horúce, poliate rozpusteným maslom a posypané zmesou cukru a škorice. Tento tradičný dezert je nielen chutný, ale aj pohodlný a zaručene si ho zamilujete pri každom kúsku.

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Čítajte viac

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa
Kuchyňa

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

29. júla 2025
Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady
Kuchyňa

Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady

29. júla 2025
Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu
Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

29. júla 2025
Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu
Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

29. júla 2025
Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou
Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

29. júla 2025
Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách
Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

29. júla 2025
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt