LIFEZONE.sk
pondelok, 16 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Domáce marmelády a džemy z jesenného ovocia

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
7. októbra 2023
LIFEZONE.sk

LIFEZONE.sk

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

S príchodom jesene prichádza aj sezóna dozrievania šťavnatého ovocia, ktoré je ideálne na prípravu marmelád a džemov. Domáce konzervovanie ovocia v podobe džemov a marmelád vám umožní zachovať chuť a vôňu jesene po celý rok. Nielenže sú domáce marmelády chutnejšie a zdravšie než tie kupované, ale sú aj skvelým spôsobom, ako zužitkovať prebytok ovocia a pritom sa v kuchyni zabaviť.

REKLAMA

Marmelády a džemy majú dlhú a pestrú históriu. Už v starovekom Ríme ľudia konzervovali ovocie pomocou medu. V stredoveku, s príchodom cukru z Ázie, sa začali objavovať prvé podoby našich moderných džemov. Marmeláda, ako ju poznáme, pochádza z Portugalska a pôvodne sa vyrábala z kyslých citrusov, najmä z pomarančov.

Výber správneho ovocia

Kvalita marmelády či džemu závisí od ovocia, z ktorého je vyrobený. Pre najlepší výsledok používajte čerstvé, zrelé, ale nie prezreté ovocie.

  1. Jablká: Sú ideálne pre marmelády vďaka svojej pektínovej štruktúre.
  2. Hrušky: Vynikajúce na džem v kombinácii s inými ovocnými druhmi.
  3. Slivky: Svojou výraznou chuťou a tmavou farbou vytvárajú džemy s bohatou chuťou.
  4. Ríbezle a černice: Sú ideálne na džemy kvôli svojej kyslosti a pektínovému obsahu.

Základné techniky varenia

Najdôležitejším krokom pri výrobe marmelády alebo džemu je varenie. Proces varenia zahŕňa zmiešanie ovocia s cukrom a varenie zmesi do správnej konzistencie.

  1. Varenie bez pektínu: Niektoré ovocie obsahuje dostatok prirodzeného pektínu, aby džem zhustol. K takýmto druhom patria jablká, ríbezle a citróny.
  2. Varenie s pektínom: Ovocie s nízkym obsahom pektínu, ako sú jahody, maliny alebo hrušky, si môžu vyžadovať pridanie pektínu.
Prečítajte si tiež
Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Recepty

Jablková marmeláda so škoricou

  • Ingrediencie: 1 kg jabĺk, 500g cukru, štipka škorice, šťava z 1 citróna.
  • Postup: Jablká olúpte, vykôstkujte a nakrájajte. V hrnci ich zmiešajte s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Varte na miernom ohni, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Slivkový džem

  • Ingrediencie: 1 kg sliviek, 500g cukru, šťava z 1 citróna.
  • Postup: Slivky umyte, vykôstkujte a nakrájajte. V hrnci ich zmiešajte s cukru a citrónovou šťavou. Varte na miernom ohni, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Džem z hrušiek a malín

  • Ingrediencie: 500g hrušiek, 500g malín, 1 kg cukru, šťava z 1 citróna.
  • Postup: Ovocie umyte, nakrájajte hrušky a odstráňte kôstky. V hrnci zmiešajte hrušky, maliny, cukor a citrónovú šťavu. Varte na miernom ohni, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Ríbezľovo-černicový džem

  • Ingrediencie: 500g červených ríbezlí, 500g černíc, 1 kg cukru, šťava z 1 citróna.
  • Postup: Ríbezle a černice umyte a odstopkujte. Ovocie dajte do hrnca a pridajte cukor s citrónovou šťavou. Varte na miernom ohni a občas premiešajte, kým džem nezhustne. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Džem z hrozna a jabĺk

  • Ingrediencie: 800g modrého hrozna, 200g jabĺk, 700g cukru, šťava z 1 citróna, štipka vanilky.
  • Postup: Hrozno umyte, vyberte jadierka a rozpoľte na polovicu. Jablká olúpte, odstráňte kôstky a nakrájajte na kúsky. Ovocie dajte do hrnca, pridajte cukor, citrónovú šťavu a vanilku. Varte na miernom ohni do zhustnutia. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Malinovo-jahodový džem s mätou

  • Ingrediencie: 500g malín, 500g jahôd, 1 kg cukru, šťava z 1 citróna, niekoľko listov čerstvej mäty.
  • Postup: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na polovice. Maliny umyte. V hrnci zmiešajte ovocie s cukrom a citrónovou šťavou. Počas varenia pridajte nakrájané listy mäty. Varte, kým džem nezhustne. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Džem z marhúľ a s levanduľou

  • Ingrediencie: 1 kg marhúľ, 700g cukru, šťava z 1 citróna, 2 lyžičky sušenej levandule.
  • Postup: Marhule umyte, vykôstkujte a nakrájajte na štvrtiny. V hrnci ich zmiešajte s cukrom, citrónovou šťavou a levanduľou. Varte na miernom ohni, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Hotový džem rozlejte do pohárov a uzavrite.

Džem z orechov a fíg

  • Ingrediencie: 500g vysušených fíg, 200g vlašských orechov, 700g cukru, šťava z 1 citróna, štipka škorice.
  • Postup: Figy nakrájajte na menšie kúsky a nechajte namočiť v citrónovej šťave cez noc. Druhý deň pridajte cukor, škoricu a na drobno nakrájané vlašské orechy. Všetko dajte variť na miernom ohni, kým nezískate hustú konzistenciu. Hotový džem prelejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Jesenné ovocie ponúka nekonečné možnosti na výrobu domácich džemov a marmelád. Nielenže sú chutné a voňavé, ale aj zdravšie bez pridaných konzervantov. Domáce marmelády sú tiež výborným darčekom pre rodinu a priateľov.

Najčastejšie otázky

Aký je rozdiel medzi džemom a marmeládou?

Džem je výrobok z celých kusov ovocia alebo ich častí, zatiaľ čo marmeláda neobsahuje kusy ovocia.

Ako dlho môžem skladovať domáce džemy a marmelády?

Správne pripravené a uložené v sterilizovaných nádobách môžu džemy a marmelády vydržať až rok. Skladujte ich na chladnom, tmavom mieste.

Ako viem, že je môj džem dostatočne hustý?

Na túto otázku existuje niekoľko metód. Jedna z nich je tzv. „tanierový test“, kedy kvapka džemu sa dá na studený tanier a ak sa nerozlieva a stuhne, je hotový.

Môžem používať menej cukru ako je uvedené v recepte?

Áno, môžete. Všimnite si však, že cukor pomáha konzervovať džem a dáva mu správnu konzistenciu. Ak pridáte menej cukru, môže byť džem redší s kratšou trvanlivosťou.

Môžem kombinovať rôzne druhy ovocia v jednom džeme?

Určite! Kombinovanie ovocia môže vytvoriť jedinečné a chutné varianty džemu.

Mám problém s odkôstkovaním ovocia. Môžem používať ovocné pyré?

Áno, ovocné pyré je výborná alternatíva, avšak môže mierne zmeniť konzistenciu a chuť džemu.

Môžem pridávať do džemu alkohol alebo bylinky?

Určite! Alkohol a bylinky môžu pridať zaujímavý chuťový zážitok. Vždy však pridávajte s mierou, aby ste neprebili chuť ovocia.

Čo ak sú na mojom džeme plesnivé škvrny?

Ak sa objaví plesň, je lepšie džem vyhodiť. V budúcnosti sa uistite, že používate čisté nádoby a skladujete džem na správnom mieste.

Môžem používať med namiesto cukru?

Áno, med je prírodné sladidlo, ktoré môže byť výbornou náhradou za cukor. Avšak môže zmeniť chuť a konzistenciu džemu.

Môžem džemy a marmelády zamraziť?

Áno, džemy a marmelády môžete zamraziť, ale najprv sa uistite, že sú správne zavarené a uložené v nádobách vhodných na mrazenie.
★★★★☆ (4.4/5 z 34 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909