• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
štvrtok, 26 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Parené buchty, klasický recept na tradičný slovenský dezert

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Parené buchty sú milovanou súčasťou slovenskej kuchyne, ktorá sa teší veľkej obľube medzi všetkými vekovými kategóriami. Tento tradičný dezert je známy svojou jemnou a nadýchanou textúrou a sladkou náplňou, najčastejšie lekvárom alebo makom. Perfektné na nedeľné obedy alebo ako potešenie pre rodinu pri špeciálnych príležitostiach, parené buchty môžete podávať s posypaním práškovým cukrom a rozpusteným maslom pre extra rozkoš.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g hladkej múky
    • 250 ml mlieka
    • 50 g cukru
    • 50 g rozpusteného masla
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 vajce
    • Štipka soli
  • Na náplň:
    • Lekvár alebo maková náplň
  • Na podávanie:
    • Rozpustené maslo
    • Práškový cukor

Postup

  1. Príprava cesta: Vo veľkej mise rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru, nechajte vstať asi 10 minút, kým sa nevytvorí pena. Pridajte zvyšný cukr, vajce, rozpustené maslo, soľ a postupne pridávajte múku. Miešajte, kým nevznikne hladké, mäkké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
  2. Formovanie a parenie buchiet: Vypracované cesto rozdelte na rovnaké časti. Každý kus cesta vyvaľkajte a naplňte lyžičkou lekváru alebo makovej náplne. Cesto zatvorte a vytvarujte do guľôčky. Nechajte guľôčky odpočívať ďalších 20 minút. Medzitým si pripravte parný hrniec alebo veľký hrniec s dostatočným množstvom vody a vhodným sitkom, ktoré neumožní priamemu kontaktu buchiet s vodou. Buchty vložte do sitka, nechajte medzi nimi dostatočný priestor, pretože počas varenia nabudú. Parný hrniec prikryte a parené buchty varíte asi 20-25 minút.

Podávajte teplé, potreté rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom. Parené buchty sú dokonalým dezertom, ktorý poteší každého, kto si na nich pochutí.

★★★★★ (4.9/5 z 24 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Labubu je nový miláčik internetu a nikto nevie, odkiaľ sa vzal

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909