LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Vepřo knedlo zelo, tradičný český recept

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Vepřo knedlo zelo je jedno z najznámejších a najobľúbenejších českých jedál, ktoré kombinuje tri základné prvky českej kuchyne: pečené bravčové (vepřové), knedlíky (knedlo) a dusenú kapustu (zelo). Toto jedlo je synonymom českej kulinárskej tradície a je často podávané počas štátnych sviatkov a rodinných osláv. Perfektne uvarené, s bohatou chuťou a textúrou, vepřo knedlo zelo je srdcom českej kultúry a gastronómie.

Ingrediencie

  • Na mäso:
    • 1 kg bravčovej krkovičky alebo pleca
    • Soľ a čierne korenie na ochutenie
    • 2 PL slnečnicového oleja
  • Na knedlíky:
    • 500 g polohrubej múky
    • 200 ml mlieka
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 vajce
    • Štipka soli
  • Na kapustu:
    • 1 kg kyslej kapusty
    • 1 cibuľa, nakrájaná
    • 1 jablko, ošúpané a nakrájané
    • 2 PL cukru
    • 100 ml jablčného octu
    • 100 ml vody

Postup

  1. Príprava mäsa: Mäso dôkladne umyte, osušte a osolte a okoreňte. V hrnci na pečenie rozohrejte olej a mäso z oboch strán krátko opečte, kým nezíska zlatohnedú farbu. Následne pridajte trochu vody a mäso pečte v rúre pri teplote 180°C približne 90 minút. Počas pečenia mäso pravidelne polievajte výpekmi, aby bolo šťavnaté.
  2. Príprava knedlíkov: V teplom mlieku rozpustite droždie s trochou cukru a nechajte vstať. K múke pridajte vajce, soľ, vykysnuté droždie a miesite, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Z kysnutého cesta vytvarujte valce, ktoré vložíte do vriacej vody a varíte 20 minút.
  3. Príprava kapusty: Na panvici opražte cibuľu dozlatista, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Pridajte kapustu, jablko, ocot a vodu a dusite na miernom ohni asi 20 minút, kým kapusta nie je mäkká a chutná.

Podávajte horúce, kde vrstvy pečeného mäsa sú sprevádzané nadýchanými knedlíkmi a bohato ochutenou kapustou. Toto tradičné české jedlo je nielen sýte a chutné, ale aj vizuálne pôsobivé, ideálne pre rodinné stretnutia a slávnostné príležitosti.

★★★★☆ (4.3/5 z 60 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Matovič, Mikulec a Grendel navštívili Kyjev. Slovensko nie je len Fico, vyhlásil Matovič – VIDEO

Fico sa stretol v Moskve s Putinom, potvrdenie vďačnosti osloboditeľom považuje za vlasteneckú povinnosť – FOTO

Ministerstvo vnútra ide za milióny eur vymieňať počítače. Je to investícia do štátu aj systému, vyhlásil Šutaj Eštok

SaS žiada o verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa STVR

Vatikán zverejnil program pápeža Leva XIV. Prezradil aj dátum inauguračnej omše, bude už čoskoro

Americký prezident sa chce stretnúť s „fantastickou“ Ursulou von der Leyenovou

V Košiciach po druhýkrát udelili cenu PRO URBE. Prevzal ju arcibiskup Bober

Novozvolený pápež Lev XIV. plánoval ešte ako kardinál navštíviť Slovensko, konkláve plány zmenilo

Richard Raši slávnostne otvoril nové centrum v Medzilaborciach. Zlepší služby a šetrí peniaze samosprávam – FOTO

Kauza okolo dotácií na folklór je už zažehnaná, Špotáka podľa Šimkovičovej odvolali v súlade zo zákonom

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909