LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Domáci bazový sirup, vôňa letných dní vo vašej kuchyni

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
8. mája 2024
in Kuchyňa
Recept

Recept

Bazový sirup je tradičný a obľúbený spôsob, ako využiť aromatické kvety čiernej bazy, ktoré kvitnú na konci jari až začiatkom leta. Tento sirup je nielen výnimočne chutný, ale je známy aj svojimi údajnými liečivými účinkami. Používa sa často na prípravu osviežujúcich letných nápojov, kokteilov alebo ako sladidlo na palačinky či zmrzlinu. Okrem toho, že je tento sirup bohatý na chuť a arómu, je aj skvelým spôsobom, ako využiť prírodné zdroje priamo z vašej záhrady alebo miestnych trhov. V nasledujúcom recepte si prejdeme, ako si vyrobiť bazový sirup doma s jednoduchými krokmi, ktoré zvládne každý.

Ingrediencie

  • 20 veľkých bazových kvetov
  • 1 kg cukru
  • 1 liter vody
  • 2 citróny, neškrobené, umyté a nakrájané na plátky
  • 50 g kyseliny citrónovej (voliteľné, na zlepšenie konzervácie)

Postup

  1. Najprv dôkladne preberte bazové kvety, aby ste sa zbavili nečistôt a malých hmyzov. Kvety neumývajte pod tečúcou vodou, aby ste si zachovali ich peľ a esencie. Namiesto toho ich jemne pretrepte alebo použite jemný štetec na odstránenie nečistôt.
  2. V hrnci privedieme vodu k varu a rozpustíme v nej cukur, aby sme vytvorili jednoduchý sirup.
  3. Keď je cukor úplne rozpustený, odstavíme sirup z ohňa a pridáme pripravené kvety bazy, plátky citrónu a kyselinu citrónovú. Tým sa uistíte, že sirup bude mať peknú, sviežu a citrónovú chuť.
  4. Zmes zakryjeme a necháme lúhovať 24 až 48 hodín na chladnom a tmavom mieste. Dĺžka lúhovania závisí od toho, ako intenzívnu chuť chcete dosiahnuť.
  5. Po lúhovaní precedíme sirup cez jemné sitko alebo cez čistú plátennú tkaninu do čistej nádoby. Týmto krokom sa zbavíme kvetov a nečistôt.
  6. Precedený sirup vrátime do hrnca, znovu zahrejeme a necháme krátko prevrieť, aby sa zabezpečila jeho dlhšia trvanlivosť.
  7. Horúci sirup ihneď rozlejeme do sterilizovaných fliaš a utesníme. Skladujte na chladnom, tmavom mieste alebo v chladničke.

Tento domáci bazový sirup si môžete vychutnať počas celého roka. Jeho sladká a osviežujúca chuť je perfektná na prípravu letných limonád, do teplého čaju počas chladnejších mesiacov alebo len tak, na sladenie vašich obľúbených dezertov.

★★★★☆ (4.2/5 z 41 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!

Vybranéčlánky

Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Medové kolieska s mascarpone: Sladké pokušenie, ktoré si zamilujete na prvé zahryznutie 🍯

Hladké a dokonale vyvaľkané linecké cesto 3-2-1 na drevenom povrchu, obklopené valčekom, vykrajovačkami a miskou múky. Ideálny základ na prípravu sladkých dezertov.

Dokonalé linecké cesto 3-2-1: Tajomstvo, ktoré musíte poznať

Recept

Recept na domáci černicový džem, ako si uchovať chuť leta

Recept

Rezeň z diviny, tradičný slovenský recept na lahodný divinový rezeň

Tags: Aromatické KvetyBazový SirupČerstvé IngrediencieChutné SladidloDomáci ReceptLetné DniOsviežujúce NápojePrírodné ZdrojeTradičný Liečivý SirupVyrobený Domáca

Ďalšie články

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Vstúpiť do lesa neznamená len nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. Môže to byť aj začiatok dobrodružstva, ktoré vedie k chutným a...

Read moreDetails
Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Read moreDetails
Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Read moreDetails
Kuchyňa

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Read moreDetails
Kuchyňa

Čo jesť na Zelený štvrtok, ak si chcete pochutnať a zároveň uctiť tradíciu

Zelený štvrtok je jedným z najvýznamnejších dní Veľkonočného týždňa, ktorý v kresťanskej tradícii pripomína Poslednú večeru Ježiša Krista s apoštolmi....

Read moreDetails
Kuchyňa

Objavte tie najlepšie veľkonočné recepty, ktoré voňajú slovenskou tradíciou

Veľká noc na Slovensku je viac než len sviatok – je to čas, keď sa celá rodina stretne pri jednom...

Read moreDetails
Kapustová polievka na chudnutie v bielej miske, ozdobená čerstvými bylinkami.
Kuchyňa

Kapustová polievka na chudnutie: Zázračný recept alebo len ďalší diétny mýtus?

Kapustová polievka na chudnutie je fenomén, ktorý už desaťročia láka tisícky ľudí túžiacich po štíhlejšej postave. Predstava, že môžete v...

Read moreDetails
Čerstvé listy medvedieho cesnaku položené na drevenej doske v kuchyni, pripravené na spracovanie.
Kuchyňa

Medvedí cesnak v chladničke: Koľko vydrží čerstvý a ako predĺžiť jeho trvanlivosť?

S príchodom jari sa lesy a trhy opäť napĺňajú aromatickým medvedím cesnakom. Táto jedinečná bylina je známa nielen svojou intenzívnou...

Read moreDetails
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909